*
Exportul supus operatiunilor si procedurilor vamale este decat cel extracomunitar. In terminologia logistica export= expeditie pentru intracomunitar.
Faptul de a exporta; trimitere de produse dintr-o țară în altă țară, în vederea vanzării sau a schimbului comercial.
Un aspect important al exportului de marfuri in afara Romaniei sau intre statele membre UE cu un alt stat nonUE este acela ca nu se percep taxe. Astfel, pentru a exporta o marfa din Romania in afara UE nu se achita Taxe vamale si TVA.
Măsurile de politică comercială sunt stabilite prin acte normative la nivel unional şi naţional şi se aplică la importul şi exportul anumitor categorii de mărfuri. Politica comercială include şi restricţiile cantitative şi interdicţiile comerciale în probleme de politică externă (embargouri şi sancţiuni). Unele dintre acestea acoperă toate aspectele relaţiilor comerciale, altele vizează numai anumite produse sau grupe de produse.
Exportul marfurilor are alta valoare in vama fata de importuri. Pentru importuri la calculul valoarii in vama se ia in decat valoare marfurilor, nu si taxele vamale sau TVA-ul, acesta fiind inexistente la export.
Valoarea în vamă, este, conform Acordul privind punerea în aplicare a articolului VII al Acordului general pentru tarife vamale şi comerţ (GATT)1994, valoarea de tranzacţie, respectiv preţul efectiv plătit sau de plătit pentru mărfuri atunci când sunt vândute pentru export pe teritoriul vamal al Comunităţii. Valoarea de tranzacţie poate fi ajustată atunci când anumite elemente specifice care sunt considerate ca făcând parte din valoarea în vamă sunt în sarcina cumpărătorului, dar nu sunt incluse în preţul efectiv plătit sau de plătit pentru mărfurile importate (de exemplu, cheltuielile de transport şi costul asigurării mărfurilor importate, precum şi cheltuielile de încărcare şi manipulare legate de transportul mărfurilor importate până la punctul de introducere a mărfurilor pe teritoriul vamal al Comunităţii, redevenţe şi drepturi de licenţă, etc.). În valoarea de tranzacţie se includ şi anumite prestaţii făcute de cumpărător în favoarea vânzătorului sub formă de mărfuri sau de servicii determinate, altele decât sub formă de bani. Sunt prevăzute şi elemente care nu se includ în valoarea în vamă a mărfurilor, cu condiţia să fie evidenţiate separat de preţul efectiv plătit sau de plătit ( de exemplu, cheltuielile de transport pentru mărfuri după sosirea lor la locul de intrare pe teritoriul Comunităţii, comisioane de cumpărare, etc.).
Atunci cand doriti a va calcula costul total al unui export trebuie sa tineti cont de :
1. Valoarea transportului, pretul platit transportatorului de marfa. Functie de conditia de livrare stipulata pe factura valoare marfa = valoare + transport daca conditia de livrare INCOTERMS este CIP,CIP etc. Mai multe detalii privind conditiile de livrare INCOTERMS gasiti aici:http://www.sabian.ro/nc-8-nomenclatorul-combinat-transport-marfa-international-transport-marfa-intern-incadrari-vamale-coduri-vamale-intrastat-vamuirea-marfurilor-icoterms-conditie-de-livrare-definitie-si-implicatii-in-t/
Pentru prestatia transportatorului factura de transport nu are TVA. TVA-ul este 0% cu drept de deducere.
2. Declaratia vamala de export, pretul platit prestatorului de servicii vamala-Comisionarul Vamal
Cand marfa ajunge in tara de destinatie extracomunitara, partenerul Dumneavostra extern va avea de platit Taxe Vamale si TVA aferente tarii acestuia. Taxele Vamale si TVA-ul difera de la o tara la alta.
Obligativitatea achitarii taxelor vamale, TVA, sau alte taxe conexe importului, de acesta data, revin in sarcina partenerului extern. Aceste taxe se regasesc in Declaratia Vamala de import care se intocmeste in numele acestuia in tara unde ajunge marfa (nonUE).
Cat privesc documentele necesare pentru vamuire la export, acestea sunt la fel ca la import. Lista completa aici : http://www.sabian.ro/transport-marfa-intern-transport-marfa-international-import-china-import-marfa-vamuirea-marfurilor-eori-intrastat-articolul-4-documente-necesare-importexport-vamuirea-marfurilor/
Inaintea demararii oricarei operatiuni vamale, atat pesoana juridica cat si fizica este obligata a se inregistra in baza de date EORI . Detalii complete despre EORI aici: www.eori.ro
Departamentul nostru de export este format din personal calificat, cunoscator al limbilor straine de circulatie internationala, asigurand o comunicare usoara si o intelegere a cerintelor specifice fiecarui client. Ne puteti contacta la www.sabian.ro .
Articolele www.sabian.ro/blog deriva din consultanta gratuita oferita in cadrul grupui facebook Consultanta vamala fiscala comert exterior (Leg Vama) .