INS-Institutul National de Statistica- efectueaza periodic incrucisari cu ANAF. In urma acestor incrucisari se pot identifica diferente intre declaratia Intrastat si declaratia 390-VIES.
Desi declaratia Intrastat nu este o declarative fiscala acestea sunt foarte importante, datorita cel putin a acestor incrucisari .
Noi venim in sprijinul persoanelor care completeaza declaratia Intrastat, de regula contabili, si va prezinta mai jos ceea ce NU se declara in Intrastat si de ce trebuie tinut cont :
– Facturile de avans sau Notele de credit nu se declara in declaratia Intrastat, dar se declara in declaratia 390. Conform metodologiei de raportare Intrastat, schimburile intracomunitare de bunuri trebuie declarate in luna in care are loc miscarea fizica a bunurilor, mai exact cand acestea au trecut frontiera Romaniei.
– Retururile de bunuri, la schimb sau reparatii, se declara in declaratia 390 ca achizitii cu valori negative, iar in Intrastat ca expedieri cu valori pozitive.
– Operatiunile triunghiulare nu se declara de catre cumparatorul revanzator in Intrastat dar se declara de acesta in declaratia 390.
– Valoarea facturata inscrisa in documentele fiscale poate fi diferita de valoarea care trebuie inscrisa in campul „Valoare facturata” din declaratia Intrastat, asa cum este cazul prelucrarii de bunuri, unde valoarea bunurilor obtinute in urma prelucrarii declarata in Intrastat cuprinde atat valoarea materiilor prime cat si valoarea manoperei, pe cand documentul fiscal cuprinde doar valoarea manoperei, iar in declaratia 390 se raporteaza ca prestare de servicii, pe cand in Intrastat ca miscare de bunuri.
– Diferente pot aparea si ca urmare a cursului de schimb folosit la convertirea sumelor din valuta in ron. Astfel, daca valoarea bunurilor este exprimata in alta moneda decât ron, valoarea trebuie transformata in ron. In Intrastat, transformarea in ron se face pe baza cursului de schimb stabilit de BNR din data CMR-ului de expediere sau data efectiva in care are loc expedierea pentru expedieri, si cursul BNR de la data receptiei efective a bunurilor pentru introduceri, spre deosebire de declaratia 390 unde se utilizeaza cursul de schimb
– Data exigibilitatii TVA care poate fi alta decat data livrarii/data receptiei.
Pentru orice alte informatii va rugam a ne contacta la contact@sabian.ro.