Efectuati operatiuni de import-export comunitar ( achizitii/expedieri -termeni ai Declaratiei Intrastat ) fata de cei vamali, indiferent de forma de transport marfa: rutier, aerian sau maritim. Atunci, fie ca sunteti contabili sau manager trebuie sa cunosteti urmatoarele:
Intrastat este denumirea sistemului de colectare a datelor statistice privind comerţul cu bunuri intre ţările din Uniunea Europeană.
În momentul in care o ţară devine membră a Uniunii Europene (UE) şi parte a Pieţei Unice, controlul vamal asupra mişcării bunurilor intre această ţară şi celelalte state membre UE dispare, iar comercianţii nu mai au obligaţia completării declaraţiilor vamale pentru aceste bunuri.
De aceea fiecare contabil trebuie sa monitorizeze acest aspect si sa informeze agentul economic asupra obligativitatii declararii in sistemul INTRASTAT.
Declaratia Intrastat intervine ca obligativitate de declarare atunci cand sunt depasite pragurile valorice.
Pragurile valorice INTRASTAT stabilite incepand cu 2023 sunt:
- pentru introduceri intracomunitare: 1000.000 lei
- pentru expedieri intracomunitare: 1000.000 lei
Operatorii economici furnizori de date Intrastat trebuie să transmită lunar la INS, în format electronic, o declaraţie statistică în care sunt folosite următoarele noţiuni specifice:
- introducere de bunuri: sosirea bunurilor în România din Statele Membre ale Uniunii Europene;
- expediere de bunuri: ieşirea bunurilor din România către Statele Membre ale Uniunii Europene.
Declaraţia statistică Intrastat este obligatorie potrivit prevederilor legale naţionale şi europene în vigoare, pentru schimburile de bunuri dintre România şi celelalte state membre ale Uniunii Europene. Cadru legal http://www.insse.ro/cms/
Din punct de vedere statistic, bunurile care sosesc pe teritoriul naţional al României din alte state membre UE sunt denumite introduceri, iar bunurile care părăsesc teritoriul naţional al României către alte state membre UE sunt denumite expedieri.
Termenul limita de depunere a Declaratiilor Intrastat il reprezinta intotdeauna data de 15 ( INTRASTAT) a lunii urmatoare celei de referinta in comparatie cu 25 ( TVA ) ale lunii privind declararea la ANAF.
Exemplu: Declaratia Intrastat aferenta lunii noiembrie 2022 trebuia depusa pana la data de 15 decembrie 2022.
IMPORTANT !!! Declaratiile Intrastat se depun numai in format electronic! Nu sunt acceptate, sub nicio forma, Declaratiile Intrastat depuse pe suport de hartie! Sau export din sistemele informatice contabile ( SAP ).
Potrivit Legii nr. 422/2006, constituie contravenţii următoarele fapte săvârşite de către furnizorii de informaţii statistice Intrastat:
- Refuzul transmiterii datelor statistice solicitate;
- Întârzieri în transmiterea datelor;
- Comunicarea de date incorecte şi incomplete;
- Refuzul de a prezenta persoanelor autorizate de către conducerea Institutului Naţional de Statistică documentele şi evidenţele necesare verificării datelor;
- Neaplicarea măsurilor dispuse de către Institutul Naţional de Statistică prin atenţionări sau procese verbale de constatare a contravenţiei.
Contravenţiile prevăzute mai sus se aplică persoanelor juridice şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 Lei la 15.000 Lei.
Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se face de către personalul anume împuternicit pentru aceasta, prin ordin al Preşedintelui Institutului Naţional de Statistică.
Menţionam faptul că plata amenzilor nu scuteşte operatorul economic de obligaţia de a raporta date pentru perioada acoperită de amendă!
În orice caz, amenzile reprezintă o ultimă soluţie în procesul de colectare a datelor de la operatorii economici pentru sistemul Intrastat. Sabian vă stă la dispoziţie cu informatii privind completarea declaraţiei INTRASTAT oferindu-va serviciul specializat si acreditat de INS ca PTD si ANV ca declarant vamal.
Sunteti manager ? Contabilul trebuie sa monitorizeze traficul prin declaratia VIES si sa va instiinteze atunci cand depasiti pragurile valorice.
Sunteti contabil ? De ce contabilul ? Pentru ca acesta are in atributii, odata ce a fost investit in acesta meserie. Este obligatia acestuia de a intocmi declaratia VIES dar nu si Intrastat.
De ce Intrastat nu este pentru contabili ? Declaratia Intrastat nu este o declaratie fiscala. Urmare a acestui aspect, contabilul nu este obligat de a o intocmi si de a o transmita la INS. Contabilul nu are pregatire vamala specifica intocmirii unui Declaratii Intrastat care este, de fapt, o Declaratie vamala , mai putin anumite elemente specifice acesteia din urma.
Cine raspunde in caz de amenda ? Contabilul ? Nu, ci Administratorul societatii obligate conform legii .
Scapa contabilul de amenda ? Nu, exista anumite situatii in care unui angajat i se pot imputa amenzile primite de catre Societatea la care este angajat.
Contabilul nu este ” cheia franceza” a :
1. Administrator Societate ;
2. Manager ;
3. Sef departament contabil ;
4. Sef departament aprovizionare/achizitii ;
5. etc.
Daca deja aveti angajat acreditat ANV ( declarant vamal) si are in fisa postului aceasta sarcina, acesta trebuie sa isi asume raspunderea atunci cand nu incepe declararea INTRASTAT din luna, conform VIES.
Nu stiti cand ati depasit pragurile de obligativitate a declararii INTRASTAT ? Contabilul trebuie sa va instiinteze astfel incat sa incepeti demersurile de alocare profesionala a persoanei din cadrul Societatii care urmeaza sa completeze si sa transmita la INS declaratia.
Cui se adreseaza Declaratia Intrastat ? In nici un caz contabilului.
De ce este impetuos necesar ca persoana angajata caruia/carora ii delegati acesta sarcina sa fie acreditata ? V-am instiintat mai sus la Contraventii.
Daca NU aveti in cadrul firmei contabil acreditat INS sau angajat acreditat INS, cu pregatire profesionala de baza vamala ( comisionar vamal ) , puteti apela la PTD ( persoana terta declaranta ) .
PTD este o persoana acreditata INS si numai daca are personalitate juridica PFA, SRL, SRL-D, SA. L 82/1991 art. 6, actualizata, ultima modificare OUG nr.79/2014.
Exemplu :
Sabian pune la dispozitie personal specializat vamal si acreditat Autoritatea Nationala a Vamilor (ANV) si Institutul National de Statistica ( INS) oferind serviciul de externalizare a completarii si declararii INTRASTAT pe baza de „Contract prestati servicii INTRASTAT” avand angajati cu atestat ANV (declarant vamal- conform COR ) si INS ( atestat de completare si transmitere a Declaratiei Statistice Intrastat” – Art. 3, lit.k, din L 422/2006)
Contractul va acopera plata amenzilor in situatia in care culpa ne apartine.
De ce acesta toate aceste aspecte ? Contabilul angajat chiar daca cunostea legislatia privind INTRASTAT nu este specializat in domeniul vamal ( NC8, Incoterms etc).
Daca esti contabil/antreprenor si nu ai stiut inca. Esti unul dintre aceea care acum stii, pentru ca noua ne pasa !
Un client informat este un client fara probleme sau amenzi . Mult succes tuturor !