*
Guvernul ungar a decis să puna în aplicare integrală a EKAER (Road Comerț Control System) la 1 martie 2015. Este tot mai aproape implementarea in Romania chiar daca platforma este in Ungaria.
Cine este afectat?
Raportarea EKAER, ca o continuare a ROI ( Registrul Operatorilor Intracomunitari) afectează majoritatea comercianților de bunuri din / în / din Ungaria, cu condiția ca mărfurile să fie transportate de vehicule rutiere calificate. Părțile afectate sunt în principal comercianți/agentii economici , nu de transport de marfă-transportoare.
Bunuri deținute de către agenti economici pot fi confiscate, iar recuperarea TVA-ului poate fi refuzată de asemenea, în cazul în care mărfurile sunt transportate fără a avea EKAER (Road Control System) Comerț .
În mod paradoxal, afacerea agentului economic este afectată în cazul în care furnizează sau aduce bunuri în Ungaria dintr-o altă țară din UE, livrările sau expedieza bunuri din Ungaria într-o altă locație din UE sau bunuri livrate pe teritoriul Ungariei pentru prima instanță, cu condiția ca mărfurile să fie transportate parțial sau integral de vehicule rutiere calificate – vezi newsletter-ul nostru pentru mai multe detalii:
http://www.sabian.ro/transport-marfa-comunitar-roi-sau-ekaer/
Cum la nivelul Autoritatii Vamale Romane se discuta cu partenerii Vamii din Ungaria inca de anul trecut, este tot mai aproape implementarea EKAER in locul ROI cat mai curand posibil.
Detaliile privind parteneriatul romano-ungar privind implementarea EKAER gasiti aici: http://www.sabian.ro/transport-marfa-comunitar-roi-sau-ekaer/.
Desi inregistrarea in baza de date EKAER, va fi obligatorie cel mai probabil incepand cu 2020, platforma electronica apartine Ungariei, inregistrarea agentilor economici romani facandu-se in Ungaria ci nu in Romania.
Informarea Autoritatii Nationale Vamale Nr. 233/ 07.09.2016, confirma intalnirea de la Timisoara, intre Autoritatile Vamale din ROMÂNIA ŞI UNGARIA, avand drept scop punerii bazelor unei alte baze de date care sa inlocuiasca ROI. Scopul principal este acela de imbunatatire a cooperarii transfrontaliere si a prevenirii fraudelor vamale.
Informarea completa o puteti gasi pe situl ANV : http://www.customs.ro/assets/pdf/customs/anv/Informare%20publica/comunicat_Timisoara_ungaria_FS(1).pdf
Partile au stabilit o colaborare mai strânsă în domeniile de specialitate vizate (accize şi fraude vamale) în UE şi au convenit instituirea unor măsuri concrete în vederea eficientizării combaterii traficului ilicit cu mărfuri.
Mai multe detalii privind transport marfa comunitar sau international puteti gasi pe www.sabian.ro.