Numarul EORI este un numar unic in Comunitatea Europeana, pe care autoritatile vamale sau alte autoritati desemnate de catre statele membre il atribuie operatorilor economici si altor persoane interesate, in vederea utilizarii acestuia incepand cu 1 iulie 2009 la toate operatiunile vamale derulate de acestea pe intreg teritoriul Uniunii Europene.
Scopul introducerii numarului EORI este atribuirea unui numar de inregistrare si identificare fiecarui operator economic si, cand este cazul, altor persoane, pentru a servi drept referinta comuna a acestora in relatiile acestora cu autoritatile vamale de pe intreg teritoriul Comunitatii, precum si pentru schimbul de informatii intre autoritatile vamale si intre autoritatile vamale si alte autoritati.
Persoanele care sunt obligate sa solicite atribuirea unui numar EORI sunt:
– operatorii economici (persoanele care, in cadrul activitatilor lor profesionale, exercita activitati reglementate de legislatia vamala, cum ar fi operatiunile de import, export, tranzit, depozitare, reprezentare, precum si operatiuni prealabile sosirii/plecarii marfurilor care se introduc/scot de pe teritoriul Comunitatii);
– persoanele fizice care introduc/scot marfuri in/din Uniunea Europeana.
Operatorii economici si alte persoane interesate solicita atribuirea numarului EORI din statul membru in care sunt stabiliti.
Numarul EORI este format dintr-un identificator al tarii membre ce a atribuit numarul (format din 2 caractere alfabetice ce reprezinta codul de tara), urmat de un identificator national unic al tarii membre (format din maxim 15 caractere alfa numerice).
Exemplu: RO1234567890ABCDE, unde RO reprezinta codul de tara al Romaniei 1234567890ABCD reprezinta numarul acordat de autoritatile vamale din Romania.
In Romania, s-a stabilit ca in cazul persoanelor juridice, EORI sa poarte denumirea de CUI. In functie de tipul de persoana, numarul EORI acordat de autoritatile vamale poate avea urmatoarele configuratii:
1. pentru persoanele juridice cu sediul in Romania: RO + CUI.
2. pentru persoanele juridice cu sediul intr-un stat tert: RO + codul de tară al statului tert + numarul de identificare atribuit de institutiile vamale ale statului tert respectiv.
3. pentru asocieri de persoane cu sediul in Romania: RO + CUI.
4. pentru asocieri de persoane cu sediul intr-un stat tert: RO + cod de tară + numarul de identificare atribuit de institutiile vamale ale statului tert respectiv.
5. pentru persoanele fizice stabilite in Romania: RO + CNP.
6. pentru persoanele fizice stabilite intr-un stat tert: RO + cod de tară al statului tert + numar de identificare atribuit de institutiile vamale ale statului tert respectiv.
Comerciantii au obligatia de a solicita acordarea numarului EORI dupa data de 1 iulie 2009, atunci cand efectueaza operatiuni de import/export marfa.
De preferat dupa infiintare chiar daca nu sunteti platitori de TVA sa va inregistrati in EORI- inregistrarea in scopuri vamale.
Cei ce nu l-au obtinut pana la data respectiva, il vor putea obtine cu ocazia realizarii primei operatiuni vamale, dar risca blocarea marfurilor in vama pana cand se efectueaza inregistrarea in EORI.
Cu noi, timpul de acordare este scurt, maxim 2 zile lucratoare, insa daca marfa ajunge in vama, pana sunteti instiintati de obligativitatea EORI, pana se obtine EORI dureaza . Din experinta nostra, termenul se prelungeste cu cinci zile. De aceea, imediat cum ati infiintat firma sau daca sunteti persoana fizica si doriti achizitionarea de bunuri on-line, trebuie sa va luati masuri din timp.
In Romania, autoritatea competenta cu inregistrarea si acordarea numerelor EORI este Autoritatea Nationala a Vamilor prin Directiile Regionale vamale din raza unde opereaza comerciantul care desfasoara activitati de import/export/traznit pentru care se solicita numarul EORI.
Numarul EORI va fi solicitat de la directiile regionale pentru accize si operatiuni vamale in a caror raza teritoriala isi au sediul, dar si la birourile vamale de frontiera, in cazuri exceptionale.
Legislatia la nivel European este reprezentata de regulamentul CE 312/2009 al Comisiei de modificare a regulamentului CEE 2454/1993 de stabilire a unor dispozitii de aplicare a regulamentului CEE 2913/1992 al Consiliului de instituire a Codului Vamal UE, publicat in Jurnalul Oficial al UE nr. L 98. Comisia europeana a elaborate un ghid pentru aplicarea acestui regulament.
La nivel national, legislatia este reprezentata de Ordinul vicepresedintelui A.N.A.F 1554/2009 pentru aprobarea normelor tehnice privind inregistrarea in scopuri vamale a comerciantilor si a altor persoane, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 429/24.06.2009.
In cazul in care un operator economic care nu este stabilit pe teritoriul vamal comunitar nu are numar EORI, acesta trebuie sa fie inregistrat de catre autoritatea desemnata a statului membru in care realizeaza pentru prima data una dintre activitatile urmatoare:
- depune, pe teritoriul Comunitatii, o declaratie sumara sau vamala, alta decat:
- o declaratie vamala facuta in conformitate cu articolele 225-238 din Regulamentul vamal comunitar (Regulamentul Comisiei nr. 2454/93), sau
- o declaratie vamala solicitata in cadrul regimului de admitere temporara;
- depune, pe teritoriul Comunitatii, o declaratie sumara de ieSire sau de intrare;
- administreaza o magazie pentru depozitare temporara in temeiul articolului 185 alineatul (1) din Regulamentul vamal comunitar;
- depune o cerere de autorizare in temeiul articolelor 324a sau 372 din Regulamentul vamal comunitar;
- solicita un certificat de operator economic autorizat in temeiul articolului 14a din din Regulamentul vamal comunitar.
Este recomandat ca operatorii economici care nu sunt stabiliti in Comunitate sa depuna cerere pentru acordarea numarului EORI inainte de a realiza una din operatiunile enumerate mai sus.
Apeland la SABIAN pentru acordarea numarului EORI, prin arhivarea si monitorizarea societatii dumneavoastra, oricand intervin modificari in datele inscrise initial in cererea de acordare a numarului EORI ( denumire firma , adresa, domeniu de activitate principal inscris pe Certificatul de inmatriculare, administrator, forma de organizare ( SRL, SA etc), atunci, in baza documentelelor justificative de schimbare a datelor initiale, va putem actualiza imediat cererea de acordare a numarului EORI astfel :
Potrivit prevederilor art. 17 din Ordinul vicepresedintelui A.N.A.F. Nr. 1554/2009, operatorii economici si alte persoane carora le-a fost atribuit un numar EORI au obligatia sa notifice SC SABIAN IMPORT -EXPORT SRL care a atribuit numarul EORI asupra modificarii oricarora dintre datele cuprinse in cerere si in documentele anexate la aceasta.
Avand in vedere ca au fost constatate neconcordante intre datele continute in aplicatia EORI-RO si informatiile de la O.N.R.C., A.N.A.F. si M.F.P., toate persoanele care au fost inregistrate cu numar EORI au obligatia ca pana la data de 15.12.2014 sa-si actualizeze, daca este cazul, datele cuprinse in cererea de atribuire a numarului EORI.
Actualizarea datelor se efectueaza potrivit prevederilor art. 18 din Ordinul Vicepresedintelui A.N.A.F. Nr. 1554/2009.
Atragem atentia ca aceasta actualizare trebuie efectuata ori de cate ori apar modificari ale datelor inscrise in cererea de atribuire a numarului EORI. Existenta unor date incorecte sau incomplete poate conduce la imposibilitatea efectuarii formalitatilor de vamuire.
Pentru alte detalii si actualizarea datele va rugam a ne contacta in vederea actualizarii datelor, SC SABIAN IMPORT-EXPORT SRL, dorind ca nici un client sa nu fie prejudiciat de catre blocarea in sistemul EORI.