Atat contabilul sau persoana desemnata de a completa si transmite Declaratia Intrastat trebuie sa cunoasca implicatiile declararii din punct de vedere a celor declarate , cand declara si cum declara.
Administratorul Societatii Comerciale raspunzator, acesta avand posibilitatea de tragere la raspundere a persoanei angajate care completeaza si transmite Declaratia Intrastat.
Declaratia Intrastat nu tine cont de statutul Societatii Comerciale : micro sau macro. Toti agentii economici care depasesc pragurile valorice privind Declararea Intrastat, sunt obligati, conform legii, sa completeze si sa transmita acesta declaratie. Declaratia se transmite separat pentru ambele fluxuri. Achizitiile nu tin cont de expeditii si invers.
Conform Ordinul INS nr. 1887/16.11.2017 privind pragurile valorice Intrastat pentru colectarea informaţiilor statistice de comerţ intracomunitar cu bunuri în anul 2018.
Pragurile valorice INTRASTAT stabilite pentru anul 2018 sunt:
# pentru introduceri intracomunitare: 900.000 ron
# pentru expedieri intracomunitare: 900.000 ron
Având în vedere Nota de fundamentare a Direcţiei statisticii comerţului exterior din cadrul Institutului Naţional de Statistică, potrivit prevederilor Legii nr. 422/2006 privind organizarea şi funcţionarea sistemului statistic de comerţ internaţional cu bunuri,
în temeiul prevederilor Legii organizării şi funcţionării statisticii oficiale în România nr. 226/2009, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale Hotărârii Guvernului nr. 957/2005 privind organizarea şi funcţionarea Institutului Naţional de Statistică, republicată, cu modificările şi completările ulterioare rezulta :
Operatorii economici furnizori de date Intrastat trebuie să transmită lunar la Institutul National de Statistica INS, în format electronic, o declaraţie statistică care are următoarele noţiuni specifice:
- Achizitie de bunuri: sosirea bunurilor în România din Statele Membre ale Uniunii Europene;
- Expediere de bunuri: ieşirea bunurilor din România către Statele Membre ale Uniunii Europene.
- Tipul de produse conform incadrarilor vamale din Nomenclatorul vamal privind incadrarile vamale
- Tipul de transport marfa conform Incoterms
- Natura tranzactiei, conform specificului tranzactiei
- Termenul de declarare- termenul limită de transmitere a datelor Intrastat la INS îl reprezintă întotdeauna data de 15 a lunii următoare celei de referinţă, chiar daca acesta data este in week-end sau sarbatori legale. INS nu tine cont de aceste zile decat daca Presedintele Ins emite Ordin. De cand este obligatoriu Intrastatul niciodata nu a fost dat un astfel de ordin.
- Nefiind o declaratie fiscala, dar are acelasi statut obligatoriu ca declaratiile fiscale , data legala de depunere stabilita este in 15 ale lunii fata de 25 a Declaratiei VIES.
- Declaratia INTRASTAT poate fi depusa si dupa data de 15 ale lunii chiar daca aceasta data este in zilele nelucratoare/week-end. Dupa data de 15 ale lunii se depune declaratia rectificativa la declaratia initiala lunara.
- Daca intr-o luna nu aveti achizitii/expedieri se depune declaratie Nula (pe zero). Legea 422/2006 instituie caracterul de continuitate.
- Pentru fluxul de expeditii se declara si codul VAT al destinatarului marfii.
- Contabilul fiecarei Societati Comerciale care defasoara schimburi de marfuri intracomunitare trebuie sa monitorizeze VIES-ul astfel incat cand se depaseste pragul pe fiecare flux sa instiinteze Administratorul Societatii in ceea ce priveste obligativitatea declararii in Intrastat.
- Persoana din cadrul Societatii care declara Intrastat este obligata sa cunosca notiuni vamale si sa monitorizeze in continuare pragurile de achizitii si expedieri pe fiecare flux in parte. Acest lucru este foarte importat deoarece exista si alte praguri de declarare , pe langa cele de mai sus. Acestea se numesc praguri extinse statistice .
- Praguri extinse valoare statistica :
Achizitii –egale sau mai mari de 10.000.000 ron
Expedieri –egale sau mai mari de 20.000.000 ron
Refuzul de transmitere a Declaratiei Intrastat este considerat si atunci cand nu se depune pana in data de 15 ale lunii sau pana in luna cand au fost depasite pragurile valorice.
Mai multe detalii privind pragurile valorice Intrastat pentru anul 2018 gasiti aici :
Potrivit Legii nr. 422/2006, constituie contravenţii următoarele fapte săvârşite de către furnizorii de informaţii statistice Intrastat:
- Refuzul transmiterii datelor statistice solicitate;
- Întârzieri în transmiterea datelor;
- Comunicarea de date incorecte şi incomplete;
- Refuzul de a prezenta persoanelor autorizate de către conducerea Institutului Naţional de Statistică documentele şi evidenţele necesare verificării datelor;
- Neaplicarea măsurilor dispuse de către Institutul Naţional de Statistică prin atenţionări sau procese verbale de constatare a contravenţiei.
Contravenţiile prevăzute mai sus se aplică persoanelor juridice ( prin Administrator) şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 Lei la 15.000 Lei.
Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se face de către personalul anume împuternicit pentru aceasta, prin ordin al Preşedintelui Institutului Naţional de Statistică.
La nivel INS este constituita Comisie de Control. La efectueaza controalelor la sediile agentilor economici au drept de a intocmi procese–verbale si de a aplica amenzi.
Menţionăm faptul că plata amenzilor nu scuteşte operatorul economic de obligaţia de a raporta date pentru perioada acoperită de amendă!
În orice caz, amenzile reprezintă o ultimă soluţie în procesul de colectare a datelor de la operatorii economici pentru sistemul Intrastat.
- Va oferim solutii privind declararea corecta si completa. Informatii suplimentare cadrul grupului facebook Consultanta vamala, unde aveti la dispozitie consultant Declarant Intrastat. Ghidul Intrastat este GRATUIT in cadrul grupului sau pe https://www.sabian.ro/consultanta-vamala/