Intrastat este denumirea sistemului de colectare a datelor statistice privind comerţul cu bunuri Între ţările din Uniunea Europeană. Fiti la curent cu toate modificarile legislative si procedurile vamale in grupul facebook Consultanta vamala fiscala comert exterio (Leg Vama) .
În momentul in care o ţară devine membră a Uniunii Europene (UE) şi parte a Pieţei Unice, controlul vamal asupra mişcării bunurilor intre această ţară şi celelalte state membre UE dispare, iar comercianţii nu mai au obligaţia completării declaraţiilor vamale pentru aceste bunuri.
Pentru a inlocui această sursă de date, la nivelul UE a fost creat şi dezvoltat sistemul statistic Intrastat, pentru colectarea informaţiilor direct de la operatorii economici din ţările membre UE care realizează schimburi de bunuri cu alte state membre UE.
Acest sistem statistic este operaţional de la 1 ianuarie 1993 la nivelul Uniunii Europene şi are la bază o serie de Regulamente care se aplică În toate statele membre UE. În prezent sunt În vigoare Regulamentul Consiliului nr. 638/2004 privind statisticile de comerţ Între statele membre UE, modificat prin Regulamentul (CE) 222/2009 şi Regulamentul Comisiei nr. 1982/2004 de implementare a Regulamentului Consiliului nr. 638/2004 (cu modificările ulterioare) precum si L 422/2006.
Astfel, aceste regulamente comunitare:
- permit cunoaşterea volumului schimburilor internaţionale ale fiecărui stat membru;
- stau la baza calculului indicatorilor macroeconomici care evidenţiază evoluţia economică şi socială a unei ţări;
- sunt utilizate pentru fundamentarea politicilor comunitare in diferite domenii (politici comerciale, monetare, vamale, etc) şi pentru determinarea cotei din bugetul comunitar care revine fiecărui Stat Membru al Uniunii Europene.
Sistemul Intrastat a devenit operaţional incepând cu data de 1 ianuarie 2007, data aderării României la Uniunea Europeana.
Declaraţia statistică INTRASTAT este completată de toţi operatorii economici ale căror introduceri şi/sau expedieri de bunuri din/către statele membre ale Uniunii Europene depăşesc pragurile valorice stabilite pentru anul de referinţă.
Pragurile valorice Intrastat reprezintă valori maxime a schimburilor intracomunitare sub care operatorii economici sunt scutiţi să transmită declaraţia Intrastat.
Pragurile valorice Intrastat se stabilesc separat pentru fiecare flux şi pot avea valori diferite pentru introduceri şi respectiv expedieri intracomunitare de bunuri.
Informaţiile privind pragurile valorice INTRASTAT se publică anual, în Monitorul Oficial al României, la sfârşitul anului anterior celui pentru care pragurile valorice sunt în vigoare.
Pragurile valorice INTRASTAT stabilite pentru anul 2016 au fost:
- pentru introduceri intracomunitare: 500.000 lei
- pentru expedieri intracomunitare: 900.000 lei
Pragurile valorice INTRASTAT stabilite pentru anul 2018 sunt:
# pentru introduceri intracomunitare: 900.000 ron
# pentru expedieri intracomunitare: 900.000 ron
Operatorii economici furnizori de date Intrastat trebuie să transmită lunar la INS, în format electronic, o declaraţie statistică în care sunt folosite următoarele noţiuni specifice:
- introducere de bunuri: sosirea bunurilor în România din Statele Membre ale Uniunii Europene;
- expediere de bunuri: ieşirea bunurilor din România către Statele Membre ale Uniunii Europene.
Atuuri/avantaje externalizarea serviciu :
- Detinem o experienta de peste 15 ani in domeniu vamal in vamuirea si consultanta vamala.
- Suntem o firma specializata in intocmirea de formalitati vamale si a tuturor actelor necesare pentru activitatile de import sau export in cadrul Uniunii Europene.
- Vom depune in termen Declaratia Intrastat aferenta lunii de declarare INTRASTAT.
- Vom colecta direct de la sediul firmei documentele necesare completarii Declaratiei Intrastat.
- Vom depune in cel mai scurt timp declaratia, respectand legislatia in vigoare.
- Preluam toate obligatiile ce survin din folosirea Sistemului Intrastat PRIN Contractul de prestari servicii in vederea completarii si transmiterii declaratiea INTRASTAT , asumandu-ne astfel raspunderea in fata INS in ceea ce priveste amenda de nedepunere sau completare eronata. Amenda; 7.500 ron-15.000 ron/ luna.