Conform ultimelor date ale Institului National de Statistica, a rezultat faptul ca Romania este paradisul fructelor si legumelor exotice.
În timp ce producătorii autohtoni nu au mai reuşit să exporte în 2016 mere, pere şi vişine ca în anii trecuţi din cauza embargoului rusesc si a preturilor mult mai mici cu care se importa din Spania, Italia, China, Thailanda chiar si Peru sau Argentina, ţara noastră continuă să exporte anual fructe exotice în valoare de câteva milioane de euro.
Cum in România nu cresc banane, portocale, mandarine sau kiwi, varza creata, dovleceii aurii, anghinarea, feniculul, cartofii dulci si sparanghelul, valoarea exporturile de fructe exotice se află la un nivel ridicat cu cea a exporturilor de mere, pere, cireşe sau vişine.
Desi la prima vedere sunt „nişte şiretlicuri“ ale agentilor economici, in cazul nostru, nu s-a intamplat asa.
Clientul este un mare jucator pe piata de legume si fruncte, care, are activitatea perfect legala din cel putin doua puncte de vedere :
- Declarand in sistemul statistic Intrastat, pe ambele fluxuri achizitii si expedieri ( comunitar) ;
- Atat importurile cat si exporturile extracomunitare se efectueaza cu declarare in baza Declaratiilor Vamale de import/export.
Practic, circuitul prin care Romania a ajuns, chiar si pentru o luna, cel mai mare exportator de legume si fructe exotice este urmatorul :
- In lunile noiembrie si decembrie 2016 a importat din tari extracomunitare legume si fructe exotice, in cantitati foarte mari pentru perioada Sarbatorilor de iarna.
- In luna ianuarie 2017, datorita vanzarilor scazute, pentru a nu le distruge si datorita faptului ca erau intr-o perfecta stare de conservare, prospetime, calitate, le-a vandut in tari comunitare.
Importul s-a efectuat in baza Declaratiilor vamale de import iar livrarea in baza facturii si Declaratie Intrastat.
Pentru extracomunitate se folosesc termenii import/export iar pentru comunitate achizitii/livrari.
Cum marfa a fost indigenizata pe teritoriul Romaniei platindu-se atat taxe vamale cat si TVA, la livrare, marfa a circulat liber in spatiul comunitar, ca si cand, atat legumele cat si fructele exotice erau produse in Romania.
Fiind inregistrate in contabilitatea Societatii in cauza, acestea se scot din gestiune in baza facturii si ulterior, dupa ce parasesc Romania se declara in Intrastat.
Cum in cazul nostru marfa a fost livrata in luna ianuarie 2017, aceste livrari intracomunitare au fost declarate in Declaratia Intrastat aferenta lunii ianuarie 2017 cu termen de depunere maxim 15 februarie 2017.
Astfel se explică situaţia în care România a ajuns cel mai mare exportator de legume si fructe exotice din Europa, având în vedere faptul că, în prezent, în România există doar câteva suprafeţe mici pe care sunt plantate banane sau curmale, doar în scop experimental.
Unul dintre exemple este Profesorul Florin Stănică, care împreună cu cercetătorii de la Universitatea de Știinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Bucureşti (USAMV), a plantat pe câţiva metri pătraţi fructe exotice. Prima dată a sădit kiwi în 1993, la Facultatea din Constanţa. În aceeaşi perioadă a fost înfiinţată o altă cultură de kiwi la Ostrov. Între timp, suprafaţa cultivată a fost vândută, iar noul proprietar nu a mai vrut să crească fructe exotice.
Au urmat in 2015 primele curmale din China, iar mai apoi, din America – banana nordului. În prezent, fructele exotice sunt plantate în Moara Vlăsiei şi în Bucureşti precum si in alte zone in special din Transilvania unde clima este de tip mediteraneana.
La USAMV se cultivă patru soiuri dintre cele câteva sute de soiuri de curmal din China.
Deşi, în prezent, românii sunt reticenţi să cultive fructe exotice, profesorul Florin Stănică susţine « că acestea vor stârni mai mult interesul fermierilor în următoarea perioadă. Astfel, când fructele exotice vor ajunge să fie produse pe scară largă şi în România, aceste culturi vor putea deveni afaceri profitabile, mai ales că la toate fructele exotice, costurile de întreţinere sunt minime. »
Cum clima este in schimbare de la an la an, acest lucru este din ce in ce mai aproape realizabil.
Ba mai mult, cei care mancati curmale din supermarket, nu ati luat niciodata samburele si l-ati pus in pamantul ghiveciului de acasa ? Odata sadit, nu trebuie decat sa udati din cand in cand. Astfel vor rasari petale lungi, subtiri, ca intr-un manunchi ce vor da un aspect frumos celorlate flori. Daca si face curmale ? Inca mai astept.