“Cum pot vinde pe firma produse achizitionate din China pe persoana fizica? “
sau Doresc să ştiu dacă plătesc taxe vamale pentru bunurile aflate într-un colet primit din SUA ca urnare a unei comenzi făcute prin internet? Menţionez că sunt persoană fizică iar expeditorul este persoană juridică.
Raspuns: În cazul în care primiţi un colet ca urmare a unei comenzi efectuată prin Internet, eliberarea bunurilor se poate face cu scutire de la plata taxelor vamale numai dacă valoarea globală a bunurilor nu depăşeşte valoarea de 150 EURO.
În situaţia în care valoarea globală a bunurilor depăşeşte valoarea de 150 EURO eliberarea acestora se poate face numai cu achitarea taxelor vamale.
Bunurile primite ca urmare a unei comenzi efectuată prin Internet, pot fi eliberate cu scutire de la plata TVA-ului, numai dacă valoarea globală a bunurilor nu depăşeşte valoarea de 10 EURO/trimitere.
Taxele vamale aplicabile la punerea în liberă circulaţie a mărfurilor din State terţe Uniunii Europene în România sunt cele cuprinse în Tariful Vamal Comun de import al Uniunii Europene, adoptat prin Regulamentul Consiliului (CEE) nr. 2658/87 privind Nomenclatura tarifară şi statistică şi Tariful Vamal Comun.
Valoarea în vamă la care se aplică taxele vamale este preţul efectiv plătit pentru achiziţionarea bunurilor, care rezultă din preţurile înscrise în facturi sau alte documente fiscale echivalente.
Produsele importate pe persoana fizica conform CVU ( Cod Vamal Comunitar ) sunt limitate.
Este de notorietate faptul ca multi furnizori , in special din China, nu mai accepta comenzi decat pe persoana fizica. Livrarea si plata efectuandu-se pe persoana fizica.
In acesta situatie exista doua proceduri vamale/fiscale acceptate :
- Depunerea declaratiei vamale de import definitiv sau livrarea direct la domiciliu, daca marfa nu este supusa operatiunilor de vamuire. In ambele cazuri persoana indigenizeaza marfa in numele lui urmand a o vinde firmei pe care doreste ulterior sa efectueze comertul marfurilor importate. Vanzare in magazine tip on-line, de exemplu. Astfel marfa este transferata persoanei juridice si ulterior vanduta.
- La ajungerea marfurilor in Punctul Vamal de destinatie, titularul persoana fizica, solicita in scris in baza unei cereri: „schimbarea de destinatar” . Declaratia vamala de import se intocmeste in numele persoanei juridice .
Deasemenea, functie de decizia lucratorului vamal , acesta poate din oficiu sa schimbe destinatarul din persoana fizica in persoana juridica. Totul depinde de natura/ numarul marfurilor comandate.
Reamintim si cu acesta ocazie .
Indiferent de operatiune: transport marfa, import/export , regim vamal ( definitiv sau suspensiv) , recomandam, inregistrarea agentului economic sau persoanei fizice in baza de date a vamii – EORI , inaintea demararii oricarei operatiuni dintre cele enumerate mai sus.
Timpul de procesare a dosarului pericliteaza procesul de vamuire a marfurilor.
Mai multe detalii privind EORI gasite pe http://www.sabian.ro/ce-este-eori-cum-se-obtine-eori-preturi-obtinere-eori-de-unde-se-obtine-eori-in-cat-timp-se-obtine-eori/