Antrepozitul asa cum este definit conform CEE nr. 2913/92 privind instituirea Codului vamal Comunitar (CVU) , reprezinta o „destinatie vamala a marfurilor” si se refera strict la transportul de marfa nu si la servicii.
„Destinația vamală a mărfurilor” reprezintă:
(a) plasarea mărfurilor sub un regim vamal; ( definitiv, temporar, tranzit)
(b) introducerea lor într-o zonă liberă sau într-un antrepozit liber; ( antrepozit , duty-free, zonele libere)
(c) reexportarea lor de pe teritoriul vamal al Comunității; ( o marfa importata comunitar , fara un regim vamal instituit si reexportata )
(d) distrugerea lor; ( marfuri deteliorate, confiscate)
Antrepozitul vamal este un regim vamal tip suspensiv, adica , mărfurile introduse pe teritoriul vamal al Comunității se află sub supraveghere vamală din momentul intrării lor pana cand sunt supuse controalelor vamale în conformitate cu dispozițiile în vigoare.
Cf. art. 37 CVU marfurile din antrepozit rămân sub supraveghere vamala atâta timp cât este necesar pentru a se stabili statutul lor vamal, fără a aduce atingere articolului 82 alineatul (1), până ce li se modifică statutul vamal, ele intră într-o zonă liberă sau antrepozit liber sau se reexportă sau se distrug în conformitate cu articolul 182.
Art. 82 alineatul (1) se refera la marfurile care sunt puse in libera circulatie cu taxa vamala zero sau redusa. Cu toate ca a fost instituit in regim vamal aceste marfuri sunt in continuare sub supraveghere vamala pana cand mărfurile sunt exportate sau distruse sau utilizarea mărfurilor în alte scopuri decât cele prevăzute pentru aplicarea dreptului redus sau zero este permisă cu condiția achitării drepturilor datorate.
Art.37 coroborat cu Art. 82, este, de fapt, duty-free. Duty-free-urile , asa cum sunt conoscute sunt in esenta antrepozit vamal si fiscal. Marfurile Non comunitare intra in antrepozit. Dupa instituirea regimului vamal suspensiv de antrepozit, marfurile se vand la preturi scazute nefiind purtatoare sau avand taxe vamale reduse. Pentru ca taxele vamale si TVA-ul sunt exceptate de la plata pentru marfurile introduse in Zona Libera (duty-free, antrepozit) in vederea prelucrarii, depozitarii sau comercializarii in cadrul Zonei Libere.
Antrepozitul vamal poate fi un antrepozit public sau privat asa cum erau definite si in vechiul Cod vamal.
„Antrepozit public” reprezintă un antrepozit vamal care poate fi utilizat de către orice persoană pentru antrepozitarea mărfurilor.
„Antrepozit privat” reprezintă un antrepozit vamal rezervat antrepozitării mărfurilor de către antrepozitar.
„Deținătorul antrepozitului” este persoana autorizată să gestioneze antrepozitul vamal.
„Antrepozitarul” este persoana obligată prin declarația de plasare a mărfurilor sub regimul de antrepozit vamal sau căreia i se transferă drepturile și obligațiile unei astfel de persoane.
Zonele libere și antrepozitele libere fac parte din teritoriul vamal al Comunității sau sunt situate in cadrul unui teritoriu comunitar insa separate de restul zonele libere. Acestea trebuie să fie împrejmuite. Statele
membre definesc punctele de intrare și ieșire ale fiecărei zone libere sau antrepozit liber. CVU – antrepozitul liber = antrepozit vamal+fiscal.
Perimetrul și punctele de intrare și ieșire ale zonelor libere, cu excepția zonelor libere desemnate în conformitate cu articolul 168a, și ale antrepozitelor libere sunt supuse supravegherii autorităților vamale.
Persoanele și mijloacele de transport marfa international care intră sau părăsesc zona liberă sau antrepozitul liber pot fi supuse controlului vamal.
Accesul într-o zonă liberă sau un antrepozit liber poate fi interzis persoanelor care nu oferă toate garanțiile necesare respectării dispozitiilor prevazute de CVU.
Articolul 168a: „Autoritățile vamale pot desemna zonele libere în care se efectuează controalele și formalitățile vamale și în care se aplică dispozițiile referitoare la datoria vamală în conformitate cu regimul de antrepozit vamal.”
Atât mărfurile comunitare cât și cele necomunitare pot fi plasate în zone libere sau antrepozite libere. Mărfurile care intră într-o zonă liberă sau într-un antrepozit liber nu trebuie să fie prezentate autorităților vamale și nici nu necesită depunerea unei declarații vamale.
Insa conform Art. 168 alin. 4, Autoritățile vamale pot verifica mărfurile care intră, părăsesc sau rămân în zona liberă sau antrepozitul liber. Se înmânează sau este pus la dispoziția autorităților vamale sau a oricărei persoane desemnate în acest scop de către autorități un exemplar al documentului de transport, CMR, AWB, B/L , care însoțește mărfurile la intrare sau la ieșire. Atunci când se solicită asemenea controale, mărfurile trebuie puse la dispoziția autorităților vamale.
Nu există nici o limită a duratei în care mărfurile pot rămâne în zonele libere și în antrepozitele libere. Pentru anumite categorii de marfuri se poate stabili termen de antrepozitare ( marfurile cuprinse in politica agricola comuna).
Tipuri de antrepozit vamal.
PUBLIC
– tip I, care înlocuiește antrepozitul public de tip A
– tip II, care înlocuiește antrepozitul public de tip B
PRIVAT, care înlocuiește antrepozitul de tip C, D și E.
Zonele libere sau antrepozitele libere sunt o optiune buna. Intr-o zona libera ai posibilitatea de a face si alte activitati economice decat productia. De exemplu depozitarea si stocarea marfurilor in regim de zona libera.
Exemplu: Zona Libera Galati, are toate facilitatile pentru o fabrica de produse din peste, sau, vine o marfa dintr-o tara a fostei Uniuni Sovietice, produse industriale sau siderurgice. In acest caz poate fi adusa o cantitate mare si vanduta partial, fara a bloca sume de bani. In acest caz, cea mai buna solutie este realizarea unui stoc de marfa si apoi vanzarea in etape catre clienti.
Blogul nostru a fost creat pentru consilierea si intelegerea legislatiei vamale si a procedurilor vamale cu atat mai mult a noului Cod vamal al Uniunii („CVU”) prin Regulamentul nr. 952/2013. Schimbarile care au survenit incepand cu 01.05.2016 odata cu intrarea in vigoare a CVU, afecteaza toti operatorii economici, persoanele fizice si transportatorii de marfa, participanti in operatiunile de comert exterior. Blogul si grupul facebook ” imporatatori si exportatori” sunt pentru toti care importa/exporta/tranziteaza bunuri comunitare/necomunitare catre Europa Centrala si de Est sau inregistreaza, vizeaza si aproba, asumandu-si astfel raspundererea cf. L 82/1991, actualizata, ultima modificare adusa prin O.U.G. nr. 79/2014, Art.6 alin (1) si ( 2).