Blogul nostru a fost creat pentru consilierea si intelegerea intregii legislatii vamale si a procedurilor vamale cu atat mai mult a noului Cod vamal al Uniunii („CVU”) prin Regulamentul nr. 952/2013. Schimbarile care au survenit din 01.05.2016 odata cu intrarea in vigoare a CVU afecteaza toti operatorii economici, persoanele fizice si transportatorii de marfa, participanti in operatiunile de comert exterior. Blogul si grupul facebook vamuirea marfurilor sunt pentru toti care importa/exporta/tranziteaza bunuri comunitare/necomunitare catre Europa Centrala si de Est sau inregistreaza, vizeaza si aproba, asumandu-si astfel raspundererea. L 82/1991, actualizata, ultima modificare adusa prin O.U.G. nr. 79/2014, Art.6 alin (1) si ( 2).
Plecand de la art. 6 din L 82/1991, Declaratia Intrastat nu este pentru contabili. Mai multe detalii pe blogul nostru.
Una din modificarile majore introduse de CVU consta in restructurarea regimurilor vamale. A aparut o noua categorie „regimuri speciale” care inglobeaza pe langa fostele regimuri vamale suspensive si destinatii vamale pentru care in prezent nu se depun declaratii vamale. Aceste noi regimuri au venit cu consecinte si costuri aferente – depunere garantie/plata taxe vamale.
In aceasta categorie a regimurilor speciale intra si operatiunile de plasare a marfurilor in zona libera sau depozit temporar.
O alta noutate se refera la conditiile de autorizare a regimurilor vamale si a procedurilor simplificate de vamuire. Despre autorizari intr-un articol viitor.
Intre Declaratia vamala si Declaratia Intrastat exista o diferenta majora in ceea ce priveste completarea, corectarea sau retragerea.
Declaratia vamala, comparativ cu declaratia Intrastat poate fi modificata numai in AEO. Nu voi insista acum pe AEO, nefiind articol destinat persoanei interesate din cadrul grupului vamuirea marfurilor care a adresat intrebarea : Cum se procedează în cazul în care cantitatea de marfa sosită nu corespunde facturii însoțitoare, pentru care (la factura adica) s-au plătit taxele vamale și tva În vama. Se face rectificare a declarației vamale sau cum?
In aceasta intrebare este vorba de o Declaratie vamala de import definitiv.
Modificarea, completarea şi retragerea declaraţiei vamale definitive se poate face :
(1) Cu permisiunea organului vamal. Datele din declaraţia vamală depusă pot fi modificate sau completate, iar declaraţia vamală poate fi retrasă. Acesta situatie se intalneste atunci cand depui declaratie vamala prin Comisionarul Vamal si in urma, de exemplu, a controlului fizic de catre lucratorul vamal se constata diferente. Adica, ai in acte 100 de biciclete si la ruperea sigiliului vamal si a controlului fizic se constata ca au venit numai 30 de biciclete.
(2) Declaraţia vamală poate fi modificată, completată sau retrasă înainte de:
a) verificarea ei;
b) controlul mărfurilor şi al mijloacelor de transport marfa.
(3) Modificarea şi completarea declaraţiei vamale nu pot lărgi sau reduce sfera ei de aplicare.
Conform art. 60 Cod Vamal :
Inainte de Depunerea declaratie vamale « definitive » se poate depune declaratia sumarã la biroul vamal de intrare. Autoritatea vamalã poate permite ca declaratia sumarã sã fie depusã la alt birou vamal, cu conditia ca acesta sã comunice imediat sau sã punã la dispozitie pe cale electronicã informatiile necesare biroului vamal de intrare.
Declaratia sumarã se depune înainte ca mãrfurile sã fie introduse pe teritoriul vamal al României in urma acordarii liberului de vama.
Concret. ” Declaratia vamala rectificativa” se poate face:
- Inaintea acordarii liberului de vama de catre Autoritatea vamala, agentul economic sau persoana fizica poate solicita « deschiderea anticipata ». De regula, acesta cerere se face atunci cand exista suspiciuni privind natura si volumul marfurilor care au fost comandate de la partenerul extern . Declaratia vamala se depune in cazul constatarii diferentelor in plus sau minus, conform a ceea ce s-a constat. Astfel drepturile vamale vor fi platite numai pentru cantitatea reala din mijlocul de transport marfa.
- Exista posibilitatea de verificare inca de la incarcare apeland la serviciul de Surveying . Constatarea se face de catre surveyor. Acest serviciu aduce cost suplimentar in transport marfa. Se uziteaza cu preponderenta in transportul maritim.
- In cazul transportului rutier responsabilitatea de verificare a cantitatii marfurilor revine firmei de transport prin soferul care este obligat sa asiste la incarcare. Soferul nu are dreptul sa defolieze sau sa depaleteze marfa fara acordul expeditorului sau destinatarului. Si chiar daca are dreptul, nici o firma de transport marfa nu deleaga acest serviciu de surveying unui sofer de camion. Soferul mijlocului de transport marfa nu poate constata daca numarul de cutii/palet sau produse/cutie este cel comandat de catre agentul economic beneficiar al transportului de marfa. Persoana responsabila este surveyorul.
- Conform Art. 105. – Titularii punerii în liberã circulatie a mãrfurilor destinate unei anumite utilizãri, în cazul în care, ulterior acordãrii liberului de vamã, schimbã utilizarea mãrfii. Agentul economic sau persoana fizica sunt obligati sã înstiinteze în prealabil autoritatea vamalã, care va aplica regimul tarifar vamal corespunzãtor noii utilizãri.
- Indiferent de situatie, toate procedurile privind numararea sau cantarirea marfurilor se face inaintea acordarii liberului de vama dar nu mai tarziu de 30 de zile de la inregistrarea marfurilor in vama.
Privind restituirea datoriei vamale (taxe vamale, accize, taxe pe sectorul agricol, TVA, etc) conform Art. 106 :
a) în cadrul regimurilor speciale sub forma sistemului cu rambursare;
b) în cazul mãrfurilor defecte sau al celor care nu respectã prevederile contractuale;
c) în situatiile prevãzute la art. 262, când rambursarea sau remiterea este supusã conditiei ca mãrfurile sã fie exportate sau reexportate ori sã li se atribuie o destinatie vamalã aprobatã în conditiile prevãzute de regulamentul vamal.
In concluzie: Declaratia vamala cu liber de vama nu poate fi rectificata comparativ cu Declarariile fiscale sau Declaratia Intrastat.
Daca esti contabil/consultant/antreprenor/practician in insolventa sau persoana fizica si nu ai stiut pana acum sau ai ajuns din intamplare aici, distribuie articolele pe facebook luand copy-paste linkul sau spune-le si prietenilor tai care au problema in/cu vamuirea marfurilor . Amenzile nu asteapta ! Multumesc.