Incepand cu 1 iulie 2022 , TVA-ul pentru comerțul intracomunitar cu bunuri se va plăti efectiv.
Din 2007 de cand Romania a devenit tara membra a Uniunii Europene, practic frontiera de vest a fost deschisa liberului schimb fara efectuarea formalitatilor vamale.
Astfel, livrările intracomunitare de bunuri între societăți nu vor mai fi scutite de TVA. În schimb, furnizorul va factura clientului TVA din țara acestuia. Cu alte cuvinte, o societate din Italia, de exemplu, care vinde bunuri intracomunitar unei societăți din România va factura TVA conform cotei din Romania ( actual 19 %) și o va plăti României prin intermediul Italiei.
Prin implementarea acestei masuri Comisia estimează ca se vor reduce frauda transfrontalieră de TVA cu 41 de miliarde euro pe an și costurile administrative pentru societăți cu 938 milioane euro pe an.
Cheia acestei modificari care va intra in vigoare in 2022 este impozitarea acolo unde bunurile sunt consumate.
Conform sistemului de TVA actual, tranzacțiile intracomunitare cu bunuri între companii sunt împărțite în două operațiuni din perspectiva TVA: vânzarea este scutită de TVA în statul membru de plecare și achiziția este impozitată în statul membru de destinație. Impozitarea este scriptică (taxare inversă) atât timp cât bunurile sunt folosite pentru efectuarea de operațiuni taxabile.
Acest termen se referă la o livrare de bunuri efectuată de o persoană impozabilă către o persoană impozabilă sau o persoană juridică neimpozabilă, prin care mărfurile sunt expediate sau transportate de către sau în numele furnizorului sau al persoanei care achiziționează bunurile în UE.
Firma Sabian va ofera o gama variata de servicii la preturi avantajoase cum ar fi: declaratia Intrastat, obtinerea numarului EORI in maxim 48 de ore, consultanta vamala, transport marfa international si intern, etc.
Exemplu: O societate din Italia plătitoare de TVA în Italia livrează bunuri din Italia în România către o societate înregistrată în scopuri de TVA în România.
În prezent: – Furnizorul efectuează o livrare intracomunitară de bunuri scutită de TVA din Italia locul livrării este locul unde sunt situate bunurile atunci când începe transportul.
Beneficiarul livrării marfurilor din România realizează o achiziție intracomunitară în România, pentru care va înregistra TVA mecanismul taxarii inverse. Sistemul de TVA actual permite achiziția de bunuri fără plata efectivă a TVA.
Odata cu 2022, furnizorul va efectua o livrare intra-unională ( notiune nou introdusa odata cu implementarea noilor masuri-2022 ) .
Locul livrării este locul unde sunt descarcate/receptionate bunurile atunci când se finalizeasa transportul. Furnizorul va colecta din Italia TVA din România fără a se înregistra în scopuri de TVA în România și va emite beneficiarului o factură cu TVA la cota din Romania. Furnizorul va plăti TVA către România prin sistemul ghișeului unic gestionat de Italia (țara de unde se naste livrarea unionala).
Beneficiarul, in schimb, va deduce TVA facturat de furnizorul italian prin decontul de TVA din România. Va exista un sistem de decontare a TVA între state. Un sistem online va fi introdus pentru declararea, plata și deducerea TVA pentru toate tranzacțiile cu bunuri între întreprinderi (B2B) din state membre diferite. Altfel, comerciantul va trebui să folosească metodele tradiționale pentru recuperarea TVA din străinătate. Astfel, o societate din România care acum efectuează preponderent livrări intracomunitare de bunuri și are de obicei TVA de recuperat va putea primi banii inapoi mai rapid (trimestrial/lunar) prin compesare cu TVA pe care-l va avea de plată în statul membru unde livrează bunurile.
Déjà sunt discutii in mediul fiscal privind functionarea sistemului de decontare transfrontalier, a deconturilor ce vor trebui depuse, compensari de TVA, rambursari precum si alte elemente din cadrul sistemului TVA.
De retinut este in continuare obligativitatea declararii in sistemul de colectare a datelor INTRASTAT.