Totul despre importul bunurilor fie ca este import in tara sau export extracomunitar , ca suntem persoana juridica sau persoana fizica , cu totii vrem sa cumparam marfuri din afara tarii … dar pana ajung la noi , aceste marfuri trebuiesc supuse operatiunilor de vamuire si indeplinirea mai multor conditii pana ajung in frontiera, in punctul vamal pentru vamuire si dupa .
Blogul nostru este singurul blog destinat importatorilor si exportatorilor , persoanelor fizice sau juridice unde puteti gasi raspunsuri privind consultanta vamala, fiscala, comert exterior. Nu ezitati a ne contacta direct pentru Servicii Speciale de Consultanta .
Daca va ganditi sa importati produse alimentare alimentare trebuie sa luati in considerare faptul ca pentru aceste bunuri va trebuiesc o serie de avize si documente ce va vor da mari dureri de cap.
Ce trebuie sa faca importatorul inaintea importului produselor alimentare de origine animala ?
- In primul rand pentru a putea comercializa aceste bunuri in Romania trebuie ca produsele sa fie aduse intru-un depozit autorizat. Deci , inainte de a face import trebuie sa detineti un depozit .
Astfel , trebuie sa mergeti la Directia Sanitar Veterinara de care apartineti cu sediul pentru obtinerea acestui document ce poarta denumirea de Document de Inregistrare pentru Siguranta Alimentelor (Anexa 2).
- Societatea care urmeaza a efectua operatiunea vamala de import trebuie sa fie inregistrata in baza de date EORI.
- Iar ultimul pas ce trebuie facut , cu cel putin 24 ore inainte de intrarea in tara a marfurilor , trebuie sa depuneti un formular ce poarta denumirea de Document de Intrare pentru Produse Alimentare de Origine Nonanimala la Punctul de Inspectie Sanitara in Frontiera din punctul de frontiera prin care marfurile urmeaza sa intre. Se vor completa doua formulare , unul din ele urmand a fi depus in momentul in care depuneti documentele complete , dupa intrarea marfii in vama. Este un fel de „anuntare” a autoritatilor despre faptul ca aceste produse urmeaza sa intre in tara. Aici vi se va atribui un numar de inregistrare si bineinteles veti plati o taxa.
Ce documente trebuie sa transmita exportatorul impreuna cu transportul de marfa ?
www.sabian.ro dispune de flota specifica transportului de astfel de produse alimentare. Camioanele au Adeverinta de dezinfectie inaintea incarcarii. Ne prezentam la incarcare cu temperatura deja setata astfel incat cand deschidem usile din spate si tragem la rampa de incarcare facem priza directa +6 grade/+6 grade ( ex: transport uoa). In depozit sunt +6 grade noi venit cu + 6 grade astfel nu exista riscul deteliorarii calitatii produselor.
La cerere, putem inchiria dubele frigorifice pentru a fi tinute pe post de frigider la diverse eventimente, activitati in aer liber sau spectacole.
Toate dubele detin autorizatie sanitar veterinara si termograma pentru a face dovada temperaturii pe timpul transportului.
Cum faceti o comanda transport marfa http://www.sabian.ro/comanda-de-transport-marfa-intern-si-international-exemplu-si-model-de-comanda-transport-marfa/
Este foarte important ca inainte sa lansati o comanda de suplimente sa stabiliti cu exportatorul faptul ca marfurile trebuiesc livrate impreuna cu o serie de documente :
1 . Certificat de Sanatate
2. Declaratie de Conformitate
3. Certificat de Calitate
4. Certificat de Analiza
5. Certificat de Origine. – toate in original.
Trebuie avut in vedere ca numarul lotului de produs din documente sa corespunda cu cel marcat pe produse.
Mai multe detalii privind documentele gasiti pe: http://www.sabian.ro/transport-marfa-intern-transport-marfa-international-import-china-import-marfa-vamuirea-marfurilor-eori-intrastat-articolul-4-documente-necesare-importexport-vamuirea-marfurilor/
Cand a ajuns marfa in vama …
Odata ajunsa marfa in vama , importatorul trebuie sa se prezinte la Punctul de Inspectie Sanitara in Frontiera pentru depunerea documentelor si obtinerea Documentului de Intrare necesar vamuirii. Fara acest document nu puteti vamui marfa. Contra cost acest serviciu poate sa te scape de multe drumuri si batai de cap.
Documente ce trebuie sa le prezentati la Punctul de Inspectie Sanitara in Frontiera :
- Document de Inregistrare pentru Siguranta Alimentelor (formular completat)
- Notificare (copie)
- Document de Inregistrare pentru Siguranta Alimentelor (copie)
- Certificat de Sanatate (original)
- Declaratie de Conformitate (original)
- Certificat de Calitate (original)
- Certificat de Analiza (original)
- Certificat de Origine (original)
- Factura (copie)
- Document de transport (copie)
Si nu este tot . Inspectia Sanitara mai pot solicita tot felul de declaratii pe proprie raspundere sau traduceri legalizate in cazul in care certificatele si documentele eliberate de exportator sunt redactate in alta limba decat cele de circulatie internationala.Vezi detalii aici: http://www.sabian.ro/marca-inregistrata-transport-marfa-international-intern-vama-eori-intrastat-articolul-8-factura-de-marfa-sau-transport-in-ce-moneda-se-accepta-in-vama/
A ajuns marfa in vama….
Se procedeaza intocmirea si depunerea declaratiei vamale de import ca la orice alta marfa. De specificat in mod special, marfurile perisabile au prioritate, procesul de vamuire efectuandu-se 24/24.
Detalii privind declaratia vamala : http://www.sabian.ro/declaratia-intrastat-sabian-www-sabian-rodeclaratia-intrastat-super-oferta-lunii-la-externalizarea-serviciilor-intrastat-intrastat-este-denumirea-sistemului-de-colectare-a-datelor-statistice-p/
Incadrarea vamala- Studiu de caz.
Produs oua, import Republica Moldova , NC 8 : 04072100 , Taxa vamala preferentiala cu conditia prezentarii Certificatului de origine 0%. Temperatura de transport de la +4 la +7 grade.
Din punct de vedere fiscal :
Factura de import este cu TVA 0%.
Dat fiind acest caz care nu are taxe vamale se va plati in vama decat TVA-ul de 19 % aferent valorii facturii si functie de conditia de transport INCOTERMS.
Detaliile de plata se primesc din partea Comisionarului vamal la care Birou vamal se intocmeste/depune declaratia vamala.
Sabian pune la dispozitie servicul All in one care reprezinta preluarea intregului pachet logistic : transport marfa, vamuire, intocmire documente, reprezentare vamala. Astfel, preluam toate bataile de cap de care sigur te lovesti in orice proces de transport sau vamuire a marfurilor, mai cu seama la acest gen de produse. Doresti acest pachet ? Contacteaza-ne.