In contextul globalizarii mondiale schimburile de marfuri pot fi efectuate fara limita de parteneri, cumparata si vanduta de n ori. Este o practiva des intalinita plecat de la :
1. vanzator
2. cumparator
3. revanzator
4. recumparator
Sau alte variate cu mai multi parteneri cumparator-revanzator. Vanzatorul initial ramana stabil.
Pe blogul nostru puteti gasi multe detalii privind procedurile vamale si fiscale in astfel de situatii.
Ne-a fost adresata urmatoarea intrebare:
” Societatea noastra are statutul de cumparator- vanzator pe piata de X -produs. De anul acesta dorim sa facem export pe piata din zona Non-Ue (Serbia).
Cum facem ca la extern ( Serbia) sa nu „vada ” factura de achizitie de la Y,Z ?
Asa cum am specificat si in articolul mentionat mai sus , factura de achizitie de la Y, Z este necesara si obligatorie la intocmirea si depunerea declaratie vamale de export. Insa, acest document sau mai multe daca furnizorii sunt multiplii confirma strict originea marfii nu si alte elemente.
Astfel , declaratia vamala se va intocmi in baza facturii de la Societatea care efectueaza exportul ( firma care ne-a pus intrebarea), si se va depune, numai ca anexa, factura/facturile de la Y , Z.
Factura/facturile de la Y , Z raman depuse la declaratia vamala la Biroul vamal unde a fost intocmita de catre Comisionarul vamal si validata de catre Organul Vamal.
Anexele unei declaratii vamale raman in arhiva vamii, nu pleaca cu mijlocul de transport marfa catre Serbia. La bordul mijlocului de transport marfa vor fi :
1. factura societatii in cauza
2. DVE-ul ( Declaratie vamala de export )
3. orice alte documente necesare pe perioada transportului sau cele care au stat la baza intocmirii declaratie vamale de export ( Certificate analiza, Certificat Conformitate etc, mai putin factura de unde a fost achizitionata marfa – Y, Z ).
Partenerul extern (4 ) nu va vedea nici un detaliu privind achizitia initila a marfii de la vanzator ( 1 ) , va avea factura de la firma D-voastra.
Singurul element care se va vedea va fi originea . Nu este Romania ci tara de unde a fost cumparata initial marfa. Originea este trecuta in DVE la rublica 16.Tara de origine.
In schimb exista si varianta in care aceasta ” confidentialitate” sa fie transparenta . Firma desfasoara a tranzatie triunghiulara, astfel pe factura cu care pleaca marfa la extern vor aparea toti (1), (2), (3), (4) …. multiplii.
Mai multe detalii privind factura in trei gasiti aici: http://www.sabian.ro/transport-marfa-international-transport-marfa-intern-import-marfa-export-marfa-vamuirea-marfurilor-taxe-vamale-tva-import-export-triunghiular-sau-factura-in-trei/
Din punct de vedere fiscal gasiti pe blogul nostru mai multe articole privind regimul TVA in operatiuni vamale.
Reamintim si cu acesta ocazie pentru marfuri nu servicii non UE :
Indiferent de operatiune: transport marfa, import/export , regim vamal ( definitiv sau suspensiv) , recomandam, inregistrarea agentului economic sau persoanei fizice in baza de date a vamii – EORI , inaintea demararii oricarei operatiuni dintre cele enumerate mai sus.