Marul. Un fruct nelipsit de pe masa romanilor. De ce nu mai mancam mere romanesti, ce contin acestea si nu numai ? De ce nu stim ce mancam ?
Incercam in continuare de a va aduce la cunostinte date si cazuri din activitatea nostra curenta de operator in transport marfa, vamuirea marfurilor, consultanta vamala, declarant Intrastat .
De la intrarea în UE, din 2007, exporturile de mere ale României au scăzut cu 70%, ajungând la 1,4 milioane de euro în 2016 , în timp ce importurile de mere au crescut cu 77% în 2016 .
Cel mai mare jucator exportator din UE catre Romania este Polonia. Astfel, importurile totale de mere au ajuns la 40 de miloane de euro numai anul trecut 2016, in timp ce Romania a exportat numai de un million de euro.
Romania a produs 450.000 de tone in 2016, ocupand locul 7 in topul producatorilor de mere din UE. Pe primele locuri se situeaza Polinia, Italia, Franta, Germania , Spania si Ungaria. Topul este realizat de firma Sabian in urma monitorizarii transporturilor de marfa efectuate si a datelor Eurostat.
Au venit foarte multe mere, aduse de noi, in calitate de transportator dar si de catre alti transportatori de marfa la nivel national. De precizat este faptul ca polonezii nu trimit camioanele lor datorita proastei infrastructuri rutiere.
Potrivit Eurostat, de la intrarea in UE, din 2007, exporturile de mere ale Romaniei au scazut cu 70%, fiind estimate la 1.4 milioane de euro in 2016, in timp ce importurile de mere au crescut cu 77% in aceeasi perioada, ajungand la 39.5 milioane de euro anul trecut.
Cat despre calitatea merelor sau a oricarui produs alimentar, cosmetic etc. este un subiect de actualitate atat la nivel national cat si european. Cum frontierele sunt cu libera circulatie la nivel european, toate alimentele nu se verifica in frontiera sau vama decat din punct de vedere documentar nu si din punct de vedere calitativ sau daca contin ingrediente/calitate inferioara normelor sanitar-veterinare.
Din cazurile cunoscute, singura situatie in care vama a oprit de la import marfuri, a fost atunci cand lucratorii vamali aveau dubii in ceea ce priveste procentul de zahar continut de acele alimente importate. Nu pentru a depista daca sunt conforme ci pentru a stabili procentul de zahar continut pentru calculul taxelor vamale. Produsele ce contin zahar ( dulciuri ) pe langa taxa vamala se aplica si taxa pe sectorul agricol . Acesta din urma taxa se calculeaza functie de procentul de zahar continul de produs.
In ceea ce priveste documentele necesare in vederea importului produselor alimentare va consiliem in materialul urmator : http://www.sabian.ro/transport-marfa-intern-transport-marfa-international-import-china-import-marfa-vamuirea-marfurilor-eori-intrastat-articolul-4-documente-necesare-importexport-vamuirea-marfurilor/