Studiu de caz : ” am avut doua importuri cu taxe vamale diferite , una de 8 % altul cu 0 % taxe vamale . De ce ? ”
Raspuns : Taxele vamale se calculeaza functie de incadrarea vamala NC8. Incadrarea vamala, daca nu este trecuta in factura se atribuie de catre Comisionarul Vamal unde s-a depus Declaratia Vamala de Import. Acesta, functie de traducerea comerciala a produsului incadreaza produsul cu codul de opt cifre xx xx xx xx . Sistemul informatic vamal, calculeaza Taxa Vamala dupa acest cod de opt cifre.
In situatia de fara, Comisionarul vamal a incadrat acelasi produs la coduri diferite pentru fiecare transa de import in parte. Prima data a apreciat o incadrare de unde a reiesit taxa de 8 % iar a doua oara nu a mai introdus aceeasi incadrare vamala. Prin deductie, a introdus o alta avand de acesta data taxa vamala redusa la 0%.
Exista nenumarate situatii cand Comisionarii Vamali incadreaza, nu stim daca in cazul de fata eronat neavand tipul de produs. Insa, se poate intampla ca acelasi produs sa poata fi incadrat diferit, functie de cum se apreciaza. De aici si taxele diferite, unele in defavoarea importatorului.
Pentru export taxele vamale si TVA sunt 0%, fata de import unde se platesc atat taxe vamale cat si TVA 18 %.
Recomandari :
- La urmatorul import, depuneti copie a Declaratie vamale de import cu taxa vamal 0%. Astfel, puteti importa cu taxa 0, data fiind operatiunea anterioara.
- Cereti furnizorului extern de a consemna in factura incadrarea vamala.
- Cereti copie dupa Declaratia vamala de export furnizorului extern. Cu ce incadrare vamala a plecat din tara respectiva, cu acceasi incadrare se va importa in Romania.
- Daca nu aveti nici unul din elementele anterioare pentru identificarea incadrarii corecte puteti apela la ITO. Toate detaliile prinvind ITO le gasiti aici : http://www.sabian.ro/consultanta-vamala-incadrare-vamala-eronata-exista-posibilitatea-de-a-stii-daca-a-fost-corecta-folosind-ito/
ITO se elibereaza in baza Ordinului pentru aprobarea normelor tehnice de aplicare a măsurilor tranzitorii referitoare la solicitarea, emiterea și monitorizarea utilizării deciziilor privind informațiile tarifare obligatorii în România.
În prezent, un operator economic nu are obligaţia de a prezenta ITO , obtinut in baza Cererii atunci când importă mărfuri. Prezentarea acesteia ar permite autorităţilor vamale să verifice concordanţa dintre aceasta şi informaţiile înscrise în declaraţia de import, contribuind astfel la asigurarea unei clasificări corecte. Aşadar, recomandam ca titularul unei ITO să aibă depuna la Declaratia Vamala inaintea oricarui operatiuni vamale, astfel incadrarea vamala cu care se vor importa/exporta marfurile se va lua din ITO ci nu din factura sau asa cum Comisionarul Vamal incadreaza marfa din punct de vedere a incadrarii vamale NC 8.
5. Daca doriti a contesta importul cu taxa vamala de 8 %, aveti posibilitatea de corectie a Declaratiei vamale de import. Toate detaliile aici : http://www.sabian.ro/transport-marfa-international-intern-vama-declaratie-vamala-import-export-tranzit-declaratia-vamala-rectificativa/
Lucratorul vamal isi rezerva dreptul de a modifica incadrarea vamala daca constata o incadrare eronata chiar daca este trecuta in factura de catre furnizorul extern.
Sabian Import-Export prin Departamentul Consultanta Vamala va pune la dispozitie serviciul de reprezentare pe langa Birourile Vamale, Directiile Regionale Vamale si Autoritatea Nationala a Vamilor in vederea intocmirii, depunerii si reprezentarii Dumneavoastra in problematica cu care va confruntati.
Incadrarea vamal si ITO sunt una dintre ele.