*
ITO se elibereaza in baza Ordinului pentru aprobarea normelor tehnice de aplicare a măsurilor tranzitorii referitoare la solicitarea, emiterea și monitorizarea utilizării deciziilor privind informațiile tarifare obligatorii în România.
Ordinul prevede optiunea agentului economic de a solicita Organului Vamal prin cerere informatii privind clasificarea marfurilor, daca nu suntem siguri ca Declarantul Vamal la care a fost intocmita Declaratia Vamala a incadrat corect marfa ce a fost supusa procesului de vamuire.
Acest Ordin promovează aplicarea uniformă a politicii vamale şi contribuie la garantarea perceperii corecte a taxelor vamale. ITO obligă din punct de vedere juridic toate autorităţile vamale din Uniunea Europeană faţă de titular pentru o perioadă de maximum şase ani şi, prin urmare, oferă atât operatorilor economici, cât şi autorităţilor vamale, o asigurare pe plan juridic cu privire la clasificarea tarifară a mărfii respective.
Având în vedere prevederile art. 33 şi 34 din Regulamentul (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 9 octombrie 2013 de stabilire a Codului vamal al Uniunii (Codul vamal al Uniunii) și ale art. 19, 20 și 22 din Regulamentul delegat al Comisiei (UE) 2015/2.446 din 28 iulie 2015 de completare a Regulamentului (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește normele detaliate ale anumitor dispoziții ale Codului vamal al Uniunii, ținând seama de prevederile art. 16, 17 și 20 – 23 din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2015/2.447 al Comisiei din 24 noiembrie 2015 de stabilire a unor norme pentru punerea în aplicare a anumitor dispoziții din Regulamentul (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a Codului vamal al Uniunii, în conformitate cu prevederile art. 4 din Regulamentul delegat (UE) 2016/341 al Comisiei din 17 decembrie 2015 de completare a Regulamentului (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește normele tranzitorii pentru anumite dispoziții din Codul vamal al Uniunii, în cazul în care sistemele electronice relevante nu sunt încă operaționale, și de modificare a Regulamentului delegat (UE) 2015/2.446 al Comisiei, în temeiul dispozițiilor art. 11 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 520/2013 privind organizarea şi funcționarea Agenției Naționale de Administrare Fiscală, cu modificările și completările ulterioare, preşedintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală emite următorul ordin:
Art.1. Se aprobă normele tehnice de aplicare a măsurilor tranzitorii referitoare la
solicitarea, emiterea și monitorizarea utilizării deciziilor privind informațiile tarifare obligatorii în România, prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
Art.2. Sub rezerva art. 34 din Codul vamal al Uniunii, deciziile privind informațiile tarifare obligatorii care sunt deja în vigoare la 1 mai 2016 rămân valabile pentru perioada de timp prevăzută pentru respectivele decizii. O astfel de decizie este obligatorie începând cu 1 mai 2016 atât pentru autoritățile vamale, cât și pentru titularul deciziei.
Prezentul ordin este publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I și a intrat în vigoare la data de 1 mai 2016.
Procedura de inaintare a cererii ITO :
- Se depune cerere la Biroul Vamal unde a fost intocmita Declaratia Vamala,
- Daca nu sunteti multumiti de raspund se face cerere la Directia Regionala Vamala de care apartine Biroul Vamal la care anterior ati depus cererea,
- In situatia in care nu suntem multumiti nici de raspunsul lor va puteti adresa la Autoritatea Nationala a Vamilor.
Cererea numita „Solicitarea pentru Informaţia Tarifară Obligatorie (ITO), se depune dupa procedura mai sus mentionata.
În prezent, un operator economic nu are obligaţia de a prezenta ITO , obtinut in baza Cererii atunci când importă mărfuri. Prezentarea acesteia ar permite autorităţilor vamale să verifice concordanţa dintre aceasta şi informaţiile înscrise în declaraţia de import, contribuind astfel la asigurarea unei clasificări corecte. Aşadar, recomandam ca titularul unei ITO să aibă depuna la Declaratia Vamala inaintea oricarui operatiuni vamale, astfel incadrarea vamala cu care se vor importa/exporta marfurile se va lua din ITO ci nu din factura sau asa cum Comisionarul Vamal incadreaza marfa din punct de vedere a incadrarii vamale NC 8.
Sabian Import-Export prin Departamentul Consultanta Vamala va pune la dispozitie serviciul de reprezentare pe langa Birourile Vamale, Directiile Regionale Vamale si Autoritatea Nationala a Vamilor in vederea intocmirii, depunerii si reprezentarii Dumneavoastra in problematica cu care va confruntati.
ITO este una dintre ele.
Va asteptam la contact www.sabian.ro
.