In temeiul art.11 alin.(3) din Hotărârea Guvernului nr. 520/2013 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, cu modificările şi completările ulterioare preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală a fost emis Ordinul nr. 1886/2016, pentru aprobarea Normelor tehnice privind înregistrarea în scopuri vamale a operatorilor economici şi altor persoana.
Autoritatea vamală atribuie număr EORI următoarelor categorii de persoane:
- operatorilor economici care sunt stabiliţi în România, în condiţiile respectării prevederilor art. 9 alin. (1) din Cod ;
- persoanelor, altele decât operatorii economici, care sunt stabilite în România, în condiţiile respectării prevederilor art. 9 alin. (3) lit. a) din Cod, precum şi art. 6 alin. (1), din Regulamentul delegat (UE) 2015/2.446;
- operatorilor economici care nu sunt stabiliţi pe teritoriul Uniunii Europene, în condiţiile respectării prevederilor art. 9 alin. (2) din Cod;
- persoanelor, altele decât operatorii economici menţionaţi la lit. c), care nu sunt stabilite pe teritoriul Uniunii Europene, în condiţiile respectării prevederilor art. 9 alin. (3) lit. b) din Cod.
In intelesul general, Cod – Regulamentul (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului din 9 octombrie 2013 de stabilire a Codului vamal al Uniunii sau CVU – Cod Vamal Unional.
Astfel, EORI se atribuie tuturor persoanelor fizice si juridice care desfasoara activitati de import export, tranzit vamal.
Atribuirea numerelor de înregistrare în sistemul informatic se realizează în baza unei cereri. După verificarea concordanţei dintre datele cuprinse în cerere şi cele din documentele care au stat la baza completarii cererii, inclusiv a veridicităţii calităţii de reprezentant legal a persoanei înscrise la rubrica 7 din cerere, Direcţia Regională Vamală/Biroul Vamal de frontieră introduce datele în aplicaţia EORI-RO.
Structura numărului de înregistrare în sistemul informatic este de următoarea formă: ROZZX…X unde:
1. „ZZ” – reprezintă codul de ţară ISO alfa 2 al ţării unde este stabilită persoana care se înregistrează;
2. „X….X” – reprezintă o serie alfanumerică de maxim 13 caractere formată din codul de identificare sau codul de înregistrare în scopuri de TVA, după caz, respectiv codul numeric personal sau seria şi numărul paşaportului valabil/documentului de călătorie în cazul persoanelor fizice.
Art. 7, alin (2) explica faptul ca nu se poate depune nici o Declaratie Vamala de import/export fara a fi inregistrat in scopuri vamale : ’’ La depunerea declaraţiilor sumare menţionate la alin. (1) este obligatorie furnizarea de numere EORI”.
In ceea ce priveste legatura intre inregistrarea in scopuri de TVA si cea in scopuri vamale:
Intre cele doua nu exista nici o legatura. Codului Vamal Comunitar nu obliga intregistrarea in scopuri de TVA. Ba mai mult, Codul Vamal da dreptul oricarei persoane fizice sau juridice sa efectueze operatiuni vamale chiar daca nu este platitoare de TVA. Astfel ca, atat persoanele juridice neinregistrate in scopuri de TVA cat si persoanele fizice sunt obligate la inregistrarea in scopuri vamale in vederea derularii oricarei operatiuni vamale.
Mai multe detalii privind EORI, cum se obtine, de unde se obtine gasiti pe site-ul nostru.
Consultanta vamala va este oferita gratuit in cadrul grupului facebook: Consultanta vamala fiscala comert exterior (Leg Vama). Sabian Import-Export va pune la dispozitie servicii de transport marfa si vamale personalizate. Programarile se fac apeland la contact: www.sabian.ro.