Referat cauza : XXX/01.02.2018
Solicitant: Doreste import pe persoana fizica din tara extracomunitara a produselor: mobilier, obiecte decor si covoare.
Raspuns : ORDIN Nr. 2220 din 22 decembrie 2006 pentru aprobarea Normelor privind scutirea de la plata taxei pe valoarea adăugată şi a accizelor pentru importurile definitive ale anumitor bunuri, prevăzută la art. 142 alin. (1) lit. d) şi art. 199 alin. (3) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal , reglementeaza importuri de bunuri persoane fizice astfel:
Titlul III
Scutirea de taxă pe valoarea adăugată şi de accize percepute la import pentru loturile mici de bunuri cu caracter necomercial.
ART. 7
(1) Bunurile cuprinse în loturi mici cu caracter necomercial, trimise de către persoane particulare dintr-o ţară terţă, unor persoane particulare din România, sunt scutite la import de taxa pe valoarea adăugată şi de accize.
(2) În sensul alin. (1), “loturi mici cu caracter necomercial” reprezintă acele loturi care:
- a) au un caracter ocazional;
- b) conţin numai bunuri destinate uzului personal sau al familiei destinatarului, iar natura şi cantitatea lor nu indică faptul că ar fi importate în scopuri comerciale;
- c) conţin bunuri cu o valoare totală de cel mult 45 euro;
- d) sunt trimise de către expeditor destinatarului cu titlu gratuit.
Daca bunurile ce urmeaza a se importa pe persoana fizica :
- Nu au drept uz strict personal.
- Au dubla utilizare.
- Au scop comercial.
- Depasesc valoarea admisa pentru persoanele fizice: valoarea globală a bunurilor 150 EURO,
- Nu aduce atingere unui drept de proprietate intelectuala, atunci pot fi importate ca persoana fizica cu scutite de taxe vamale si TVA.
Eliberarea bunurilor se va face cu scutire de la plata taxelor vamale numai dacă valoarea globală a bunurilor nu depăşeşte valoarea de 150 EURO.
Indiferent de operatiune: transport marfa, import/export , regim vamal ( definitiv sau suspensiv) , recomandam, inregistrarea agentului economic sau persoanei fizice in baza de date a vamii – EORI , inaintea demararii oricarei operatiuni dintre cele enumerate mai sus.
Daca livrarea si plata au fost déjà efectuate de catre persoana fizica iar marfa ajunsa in vama Romana nu se incadreaza in procedura de import persoane fizice se poate recurge , pe baza de cerere catre Organul vamal, la procedura de schimbare de destinatar.
In acesta situatie exista doua proceduri vamale/fiscale acceptate :
- Depunerea declaratiei vamale de import definitiv sau livrarea direct la domiciliu, daca marfa nu este supusa operatiunilor de vamuire. In ambele cazuri persoana indigenizeaza marfa in numele lui urmand a o vinde firmei pe care doreste ulterior sa efectueze comertul marfurilor importate. Vanzare in magazine tip on-line, de exemplu. Astfel marfa este transferata persoanei juridice si ulterior vanduta.
- La ajungerea marfurilor in Punctul Vamal de destinatie, titularul persoana fizica, solicita in scis in baza unei cereri: “schimbarea de destinatar” . Declaratia vamala de import se intocmeste in numele persoanei juridice .
Deasemenea, functie de decizia lucratorului vamal , acesta poate din oficiu sa schimbe destinatarul din persoana fizica in persoana juridica. Totul depinde de natura/ numarul marfurilor comandate.
Indiferent de operatiune: transport marfa, import/export , regim vamal ( definitiv sau suspensiv) , recomandam, inregistrarea agentului economic sau persoanei fizice in baza de date a vamii – EORI , inaintea demararii oricarei operatiuni dintre cele enumerate mai sus.
Marfurile cauzei nefiind bagaje tip calator nu se incadreaza in tipul de marfa insotita in mijloacele de transport.
“bunuri personale” înseamnă orice bunuri destinate uzului personal sau necesităţilor gospodăreşti. Constituie bunuri personale, în înţelesul celor de mai sus, efectele gospodăreşti, precum şi bicicletele şi motocicletele, autovehiculele particulare şi remorcile acestora, rulotele pentru camping, ambarcaţiunile şi avioanele de agrement.
De asemenea, sunt considerate bunuri personale proviziile pentru gospodărie corespunzătoare cerinţelor normale de aprovizionare ale unei familii, animalele de companie şi animalele de călărie, precum şi instrumentele portabile pentru arte aplicate sau arte liberale necesare persoanei în cauză în vederea desfăşurării meseriei sau profesiei sale.
Bunurile personale nu trebuie să permită, prin natura sau prin cantitatea lor, desfăşurarea unei activităţi cu caracter comercial;
- b) “efecte gospodăreşti” înseamnă efectele personale, lenjerie şi articole de mobilier sau de dotare folosite în gospodărie, destinate uzului personal sau necesităţilor gospodăreşti;
- c) “produse alcoolice” înseamnă produsele (bere, vinuri, aperitive pe bază de vin, brandy, lichioruri şi băuturi alcoolice spirtoase etc.) încadrate la codurile NC de la 2203 la 2208.
Deasemenea, scutirea de la plata taxelor vamale si a TVA este limitată la bunurile personale care:
- a) cu excepţia unor cazuri speciale justificate de împrejurări, s-au aflat în posesia şi, în cazul bunurilor neconsumabile, au fost utilizate de către persoana respectivă la domiciliul sau reşedinţa anterioară cel puţin o perioadă de 6 luni înainte de data la care a încetat să aibă domiciliul ori reşedinţa în ţara terţă de provenienţă;
- b) la noul domiciliu sau reşedinţă, după caz, sunt afectate aceleiaşi destinaţii.