Ordinul nr. 1475/2016 emis de catre Institutul National de Statistica prin Presedintele INS a intrat in vigoare incepand cu 01 ianuarie 2017. Intre 01 si 15 ale lunii se pot transmite declaratiile Intrastat atat pentru fluxul de achizitii cat si de cel de expeditii.
Legea nr. 422/2006 privind organizarea şi funcţionarea sistemului statistic de comerţ internaţional cu bunuri, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 967 din 4 decembrie 2006 este legea nationala care guverneaza Declaratia Intrastat.
La nivel european , Regulamentul (CE) nr. 638/2004 al Parlamentului European şi Consiliului din 31 martie 2004 privind statisticile comunitare ale comerţului cu mărfuri între statele membre şi de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 3.330/91 al Consiliului, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr. 102 din 7 aprilie 2004, cu modificările ulterioare. La nivel european sistemul se numeste EUROSTAT.
Intrastat este un indicator macroeconomic care se raporteaza la Eurostat. Stiati ca, datele din Raportul anual al Bancii Nationale a Romaniei are baza datele statistice declarate in Eurostat ?
In consecinta, datele transmise la INS prin Intrastat, via Eurostat sunt indicatori esentiali in raportarile macroeconomice nationale. PIB-ul este cel mai cunoscut. Functie de acest indicator macroeconomic se calculeaza nivelul dobanzilor de referinta BNR. Atentie la dobanzi cand vreti creditare. Nu va uitati numai la nivelul dobanzii afisat pe toate geamurile bancilor. Dobanda reala este DAE.
DAE-Dobanda anuala efectiva exprima sub forma procentuala costul total al unui credit. Acesta este un concept impus atat in Uniunea Europeana, cat si Statele Unite, fiind implementat pentru a permite consumatorilor sa compare usor costul creditelor.
Am tinut sa inserez si aceste aspecte pentru a intelege faptul ca declararea in sistemul INTRASTAT ne influenteaza viata de zi cu zi prin prisma raportarilor facute de catre agentii economici in Declaratia INTRASTAT.
Modificarile majore prin Ordin nr. 1475/2016 sunt :
1. Marirea pragului pentru achizitii ( importuri intracomunitare) la 900.000 ron ( fata de 500.000 ron in anul 2016). Aceasta marire se datoreaza, oare, bunastarii nationale? Raportul BNR la pag. 10 spune contrariul.
2. NC 8 – Nomenclatorul Combinat s-a modificat, astfel pentru anul 2017 a intrat in vigoare o noua versiune a acestuia – NC8 2017. Au fost adaugate incadrari vamale noi, astfel ca, daca un produs este incadrat la 39265360 acesta nu mai corespunde.
Noutatea absoluta incepand cu 2017 o reprezinta introducerea incadrarilor vamale pentru masinile electrice, care pana acum nu aveau incadrare vamala de sine statatoare.
Exemplu: Cu 01 ianuarie 2017, masinile electrice au chiar mai multe incadrari vamale functie de capacitatea bateriei cu care functioneaza si tipul de priza la care se alimenteaza, fata de masinile clasice care se incadreaza functie de capacitatea cilindrica si tipul de combustibil.
Mai multe detalii privind si alte modificari puteti gasi in materialul urmator :
http://www.sabian.ro/informare-intrastat-2017-institutul-national-de-statistica/