Termenul de depunere a declaraţiei vamale
Declaraţia vamală este depusă nu mai tarziu de 72 de ore din momentul trecerii frontierei vamale, iar în cazul formării garniturii de tren în unele staţii ale Căii Ferate din Romania, care mai sunt, termenul de depunere a acesteia nu poate depăşi 168 de ore din momentul trecerii frontierei vamale, sau in cazuri de forta majora prevazute de lege ( calamitati, razboi, greve etc), acest termen se prelungeste .
Primirea declaraţiei vamale
1.Organul vamal primeşte declaraţia vamală conform procedurii stabilite de Serviciul Vamal.
2. Din momentul primirii, declaraţia vamală devine act juridic. Cei care au intocmit-o si depus-o in vama isi asuma raspunderea asupra a ceea ce au declarat.
3. Organul vamal nu are dreptul să respingă declaraţia vamală. Orice agent economic sau persoana fizica are dreptul sa depuna declaratie vamala fara restrictie. Insa datorita faptul lui Declaratia vamala este intocmita de catre un Comisionar Vamal acest lucru de a depune fiecare cum vrea, este imposibil. Comisionarul vamal asa cum a fost autorizat de catre Autoritatea Nationala Vamala face toate demersurile in vederea intocmirii corecte si complete conform Codului si Regulamentului Vamal.
Modificarea, completarea şi retragerea declaraţiei vamale
1. Cu permisiunea organului vamal, datele din declaraţia vamală depusă pot fi modificate sau completate, iar declaraţia vamală poate fi retrasă. Acesta situatie se intalneste atunci cand depui declarative vamala prin Comisionarul Vamal si in urma, de exemplu, a controlului fizic de catre lucratorul vamal se constata diferente. Adica, ai in acte 100 de biciclete si la ruperea sigiliului vamal si a controlului fizic se constata ca au venit numai 30 de biciclete.
2. Declaraţia vamală poate fi modificată, completată sau retrasă înainte de:
a) verificarea ei
b ) controlul mărfurilor şi al mijloacelor de transport marfa.
3. Modificarea şi completarea declaraţiei vamale nu pot lărgi sau reduce sfera ei de aplicare.
Declaraţia temporară sau incompletă
Dacă declarantul nu poate, din motive obiective, să depună o declaraţie completă, organul vamal, conform procedurii stabilite de Serviciul Vamal, este în drept să-i primească o declaraţie temporară sau incompletă dacă ea conţine datele principale necesare vămuirii şi dacă datele lipsă vor fi prezentate în termenul stabilit.
Declaraţia vamală periodică
1.Dacă una şi aceeaşi persoană trece periodic acelaşi tip de mărfuri şi de mijloace de transport marfa, organul vamal poate să-i permită depunerea unei singure declaraţii vamale pentru toate partidele de mărfuri şi toate mijloacele de transport marfuri care trec frontiera vamală într-o anumită perioadă (declaraţie vamală periodică).
2. Cazurile şi procedura de depunere a declaraţiei vamale periodice sînt stabilite de Serviciul Vamal.
Procedura simplificată de declarare a mărfurilor şi a mijloacelor de transport
Pentru a eficientiza procedura vămuirii, Serviciul Vamal este în drept să stabilească o procedură simplificată de declarare a mărfurilor şi mijloacelor de transport. Voi reveni cu articol separat. Este o procedura care poate fi uzitata de catre anumiti agenti economici .
RCDPS pe scurt:
Condiția ca o astfel de declarație vamală să poată fi depusă în aplicația RCDPS este ca în prealabil operatorul economic respectiv să obțină aprobare din partea biroului vamal pentru depunerea declarației vamale potrivit art. 171 din Codul Vamal al Uniunii, urmând ca apoi să fie înregistrat în sistemul informatic de către personalul vamal cu atribuții în acest sens.
Grup destinat celor care desfasoara activitati de import- export, tinerilor antreprenori care au nevoie de cunostinte din domeniu, contabililor, consultantilor, expertilor, tuturor celor care au probleme in procesul de vămuire .
Bine ai venit ! Beneficiaza de toate avantajele .🌍
Trimite acum cerere de înscriere.