Se apropie Sarbatorile de Iarna. Uraaa, beculete, turta dulce, nebunie in mall-uri. Dar, ceva de pe net ti-a facut cu ochiul si vrei sa iti comanzi produse din afara spatiului comunitar, dar, cand ajunge comanda in Romania in Punctul vamal, te trezesti pus/a in situatia de a nu te putea bucura de marfa comandata si mult dorita.
Motivele sunt multiple:
1. Nu are drept uz strict personal. Ex: Cabinetele medicale isi comanda pe persoana fizica 10 implanturi dentare. Nu iti faci tu singur implantul.
2. Are dubla utilizare. Ex: Aparat de respirat, pentru cei cu abnee in somn. In esenta persoana fizica o sa-l foloseasca, in terapia de somn, insa data fiind natura bunului se considera a avea caracter comercial. Acesta se poate utiliza in cabinetele medicale, contra cost.
3. Daca are scop comercial. Ex: Imprimanta industriala.
4. Depaseste valoarea admisa pentru persoanele fizice: valoarea globală a bunurilor 150 EURO, merge si mai mult din experienta citire. Dar nu sa-ti comanzi 30 de genti odata si Gucci sau Polo, marci inregistrate si cu…. Cerere de intervenitie vamala. Nu degeaba am pus … exista o portita.
5. Nu aduce atingere unui drept de proprietate intelectuala: sunt in mare voga gentile, incaltamintea, fustitele, rochitele si de sezon cojocelele, sau gecile din piele ( Turcia, India, Thailanda, China si mai nou Ucraina ).
Daca nu te incadrezi in nici una din situatiile de mai sus vei putea sa te bucuri din plin de produsele comandate FARA plata taxelor vamale. Eliberarea bunurilor se va face cu scutire de la plata taxelor vamale numai dacă valoarea globală a bunurilor nu depăşeşte valoarea de 150 EURO.
Indiferent de operatiune: transport marfa, import/export , regim vamal ( definitiv sau suspensiv) , recomandam, inregistrarea agentului economic sau persoanei fizice in baza de date a vamii – EORI , inaintea demararii oricarei operatiuni dintre cele enumerate mai sus.
Timpul de procesare a dosarului pericliteaza procesul de vamuire a marfurilor.
Mai multe detalii privind EORI gasiti pe https://www.sabian.ro/eori/