11.01.2017
Procedura de organizare şi funcţionare a Registrului operatorilor intracomunitari, inclusiv procedura de înscriere şi de radiere din acest registru, au fost reglementate prin Ordinul Preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr.2101 din 24 iunie 2010, publicat in Monitorul Oficial nr.429 din 25 iunie 2010.
Începând cu data de 1 august 2010, persoanele care nu figurau în Registrul operatorilor intracomunitari nu puteau avea un cod valabil de TVA pentru operaţiuni intracomunitare, chiar dacă acestea erau înregistrate deja în scopuri de TVA conform art. 153 sau 1531 din Codul fiscal.
Noile modificari legislative aduc ceea ce se preconiza deja.
Inca de la introducerea ROI au existat masuri de blocare in vamile romane a transportatorilor pentru neinregistrarea in Registrul Operatoratorilor Intracomunitari a beneficiarilor marfurilor pe care acestia le transportau.
Astfel, au existat intarzieri majore in transportul de marfa prin prelungirea perioadei de stationare in Punctele vamale a mijloacelor de transport marfa pana ce agentul economic beneficiar facea dovada inregistrarii in ROI. Nu a tinut mult acesta perioada. Autoritatile au inteleg relativ repede un principiu de baza logistic si „vamal” . Ghilimele sunt datorate terminologiei.
Fiind vorba de transport marfa si tranzactie comerciala comunitara, nu exista vama.
Insa, caracterul suspensiv al operatiunii impiedica autoritatile de a lua masura blocarii mijloacelor de transport in vama. Pana ce marfa nu era indigenizata de catre respectivul agent economic nu exista certitudinea ca marfa ii este destinata acestuia ci nu altui agent economic inregistrat in scopuri de TVA sau nu.
Abrogarea Registrului Operatorilor comunitari nu aduce efecte in domeniul logistic ci decat in cel fiscal. Astfel, disparand ROI, se suspenda 3 declaratii fiscale.
TVA-ul pentru bunurile de capital se va ajusta anual, în cadrul perioadei de ajustare, pentru 1/5 sau 1/20 din taxa aferentă achiziţiei, fabricării, construcţiei bunurilor respective, urmare a deschiderii unei proceduri de înfringement de către Comisia Europeană. Ajustarea se face acum pentru întreaga durată rămasă din perioada de ajustare.
ATENTIE: codul de TVA al tuturor persoanelor impozabile înregistrate în scopuri de TVA este valid, în mod implicit, în VIES. Abrogarea ROI nu aduce modificarea vectorului fiscal.
Depunerea declaraţiilor informative (cod 392A, 392B şi 393) se va suspenda până la 31 decembrie 2019, in urma acestor abrogari.
Cat despre alte „registre”. Noi am spus de Ekaer. Plarforma Ekaer este in limba romana, autoritatile vamale dau o importanta deosebita acestei baze de date. Asa ca este posibil ca ROI sa devina Ekaer.
Deasemenea , abrogarea ROI nu influenteaza EORI. Nici pana acum nu aveau nici o legatura, insa exista si la ora actuala confuzii.
Ceea ce stim sigur este faptul ca platforma electronica EORI este functionala de la 01.01.2017 si pe tablete, ceea ce a ingreunat si mai mult programul de rulare. Sabian vine in sprijinul antreprenorilor si persoanelor fizice mentinand tariful unic de fix 70 RON +TVA pentru intreg anul 2017. ( “fix” nu ” de la” , vezi alte societati comerciale ).
Doresti mai multe detalii despre EKAER legislatie sau proceduri vamale ? Adreseaza intrebarea in cadrul grupului facebook ” importatori si exportatori” si-ti vom raspunde in detaliu .
Ti-a fost util acest articol? Da-i like si share pentru sustinerea blogului. Multumim anticipat !