Stiati ca in timp ce aruncati la galeata de gunoi de acasa deseuri, anumiti agenti economici au profituri in urma acestui lucru ?
De cate ori nu ati vazut fel de fel de reclame privind colectarea selectiva a deseurilor ? Pe langa caracterul educativ acestea au in spate o intreaga afacere.
Unul dintre sloganuri este :
« Fiecare gest al omului contează în lupta cu poluarea. O natură mai curată începe cu oameni decenți, care știu să apeleze la tehnicile moderne de reciclare și colectare a deșeurilor. Prea puțini sunt conștienți de răul pe care îl fac mediului înconjurător atunci când abandonează diverse deșeuri ce conțin substanțe dăunătoare omului și naturii, sau când aruncă o hârtie sau un pet oriunde altundeva în afară de coșul de gunoi. Însă există și oameni cărora le pasă, echipa … fiind printre cei care oferă servicii de colectare a deșeurilor periculoase și nepericuloase. «
Astfel, ceea ce cu totii aruncam, sub umbrela unei politici de constientizare a colectarii si reutilizarii deseurilor, Regulamentul (CE) Nr. 1013/2006 al Parlamentului European si al Consiliului european din 14 iunie 2006 privind transferurile de deșeuri, având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene, în special articolul 175 alineatul (1), horareste faptul ca obiectivul , componenta principală și predominantă a prezentului regulament, o reprezintă protecția mediului, efectele acestuia asupra comerțului internațional fiind doar accesorii.
Efectele sunt de fapt activitatile economice care stau la baza colectarii, procesarii, ambalarii, depozitarii, transportului de deseuri.
Este important să se organizeze și să se reglementeze supravegherea și controlul transferurilor de deșeuri astfel încât să se țină seama de necesitatea de a conserva, proteja și îmbunătăți calitatea mediului și a sănătății oamenilor și să se promoveze o aplicare mai uniformă a regulamentului în cauză în Comunitate.Deseurile se import in doua categorii :1. Deseuri periculoase ( baterii, spray-uri etc)
2. Deseuri nepericuloare ( sticla, hartie, aluminiu, plastic etc)
Prezentul regulament se aplică transferurilor de deșeuri:
(a) între state membre, în interiorul Comunității sau în tranzit prin țări terțe;
(b) importate în Comunitate din țări terțe;
(c) exportate din Comunitate în țări terțe;
In Romania, colectarea se face cel putin haotic, adica mai deloc. Au fost tentative de colectare la nivel national prin programe scolare, tomberoane amplasate in strada , aparate de colectare care cei drept dadeau un banut celui care introducea sticle de plastic sau dozele de bere. Practic, cum fac unii profit ?Sa luam de exemplu sticla.
Sticlele , borcanele, geamurile sunt doar cateva dintre obiectele aruncate la groapa de gunoi. Persoane fizice colecteaza din gunoaie si le depun la Centrele de Colectare, care, mai departe, efectueaza operatiuni specifice de : selectare, spalare, sortare, spargere, ambalare, manipulare, depozitare etc.
Dupa ce toate aceste operatiuni au fost efectuate, agentii economici autorizati le vand la extern atat in spatiul comunitar cat si non comunitar.
Livrarea/exportul deseurilor este reglementat prin Hotararea nr. 788/2007 privind stabilirea unor masuri pentru aplicarea Regulamentului Parlamentului European si al Consiliului (CE) nr. 1013/2006 privind transferul de deseuri;
In schimb Introducerea pe teritoriul României a deşeurilor de orice natură, în scopul eliminării acestora, este interzisă. (Art. 32(1), OUG 195/2005 privind protecţia mediului).
Este interzis exportul:
– deşeurilor periculoase/nepericuloase destinate eliminării către ţări OECD, non – OECD, în ANTARCTICA, către ţări şi teritorii de peste mări conform prevederilor art. 34 (1) din Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului (CE) nr. 1013/2006 privind transferul de deseuri;
– deşeurilor periculoase destinate recuperării către ţări non – OECD, către ANTARCTICA, către ţări şi teritorii de peste mări conform prevederilor art.36(1) (a), (b), (c), (d), (e) din Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului (CE) nr. 1013/2006 privind transferul de deseuri;
– deşeurilor nepericuloase destinate recuperării, al caror import a fost interzis de tara de destinatie, către tari non-OECD si ţări şi teritorii de peste mări. conform prevederilor art.36(1) (f) din Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului (CE) nr. 1013/2006 privind transferul de deseuri.
Acestea ar fi in mare principiile si reglementarile privind exportul de deseri.
In ceea ce urmeaza va vom prezenta un studiu de profitabilitatea privind exportul de sticla:
Persoanele fizice colectoare incaseaza 0.3-0.4 ron/Kg de la Centrele de Colectare.
Agentul economic, in urma expedierii/exportului incaseaza 0.8 ron/kg in urma prezentarii tuturor documentelor justificative ( CMR sau Declaratie vamala de export cu toate documentele anexate specifice) la Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului din cadrul Ministerului Mediului şi Dezvoltării Durabile.
Facand un calcul simplu :
0.8 ron – 0.3 ron – 0.2 ron ( speze externe)= 0.3 ron/kg.
Cum sticla se transporta vrac cu camioane tip bena, pe care se pot incarca chiar si 24- 26 t, rezulta:
24 000 kg x 0.3 ron/kg =7200 ron, in medie profit/transport.La un curs valutar mediu de 4.5 ron/1 eur rezulta 1600 eur/transport.
Exporturile de deşeuri nepericuloase au crescut de 15 ori în ultimii şapte ani.
În ceea ce priveşte cantităţile exportate, fiind vorba despre un deşeu de pe aşa-numita «listă verde», care circulă transfrontalier fără a fi necesare procedura de notificare şi acord preliminar scris, la nivelul Ministerului Mediului nu exista informaţii complete şi corecte despre cantităţile care părăsesc România.
Pana in prezent, Romania nu manifesta interes pentru producatorii romani in a le furniza date si statistici privind materiile prime vitale in activitatea lor. Producatorii romani sunt nevoiti sa-si achizitioneze de la extern aceasta materie prima, atata timp cat, daca ar vrea sa o achizioneze de la Centrele de Colectare, pretul de achizitie este mare. De ce un colectaor ar vinde la intern daca are garantia unui profit vanzand la extern ?
Pentru mai multe detalii privind transportul de marfa si proceduri vamale vizitati: www.sabian.ro/blog.