23.01.2017
Operatiunile de import/export marfa pot fi efectuate atat pe catre persoanele juridice (SA, SRL, SRL-D, PFA, II, Asociatie, Fundatie ) cat si de catre persoanele fizice (PF).
Legislatia vamala prin Codul Vamal Comunitar (CVU) si prin Codul Fiscal nu conditioneaza importul/exportul de marfa extracomunitar in ceea ce priveste inregistrarea in scopuri de TVA ,astfel:
1. Pesoanele juridice nu sunt obligate a fi inregistrati in scopuri de TVA. Sa luam cazul unei entitati juridice nou infiintate care conform legislatiei actuale, la infiintare, nu are optiunea de a deveni platitor sau nu de TVA.
2. Persoanele fizice, prin statutul lor nu sunt platitoare de TVA.
In schimb , pentru transport marfa si achizitie/expediere comunitara intervine regimul TVA al societatilor implicate intr-o astfel de operatiune. Acest subiect nu face obiectul prezentului articol.
In ceea ce priveste datoria vamala la export : nu se achita taxe vamale si TVA.
Scutirea pentru exporturi este reglementată de art. 294 lit. a) și b) din Codul fiscal, astfel:
„(1) Sunt scutite de taxă:
- a) livrările de bunuri expediate sau transportate în afara Uniunii Europene de către furnizor sau de altă persoană în contul său;
- b) livrările de bunuri expediate sau transportate în afara Uniunii Europene de către cumpărătorul care nu este stabilit în România sau de altă persoană în contul său (…)”
Scutirea de taxă prevăzută la art. 294 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal se justifică de către exportator cu următoarele documente:
- Factura
- Declaratia vamala de export , care reprezinta:
certificarea încheierii operaţiunii de export de către biroul vamal de export sau, după caz, notificarea de export certificată de biroul vamal de export, în cazul declaraţiei vamale de export pe cale electronică.
Subiectul studiului de caz a fost adresat de catre un membru in cadrul grupului facebook :Consultanta vamala fiscala comert exterior ( Leg Vama) . Acesta a solicitat consultanta vamala pentru:
« Producator roman,factura spre persoana fizica autorizata din NORVEGIA neplatitoare de TVA,livrarea se face la firma de transport din Romania care ii asigura transportul beneficiarului.Se emite TVA? »
In acest caz nu este vorba de o operatiune in trei , implicat fiind, la prima vedere si transportatorul de marfa . PFA-ul in cauza exporta marfa in spatiul extracomunitar , livrand mai intai marfa intern in depozitul celui care urmeaza sa efectueze transportul de marfa. Factura se intocmeste direct catre partenerul extern ( extracomunitar) , fata TVA.
Chiar daca marfa este livrata pe teritoriul Romaniei catre depozitul transportatorului , factura este directa dar livrarea in trei. Acum, ramane la latitudinea agentului economic unde efectueaza operatiunea de export prin intocmirea declaratie vamale la un comisionar vamal.
Daca, de exemplu, agentul economic este din/are marfa in Bucuresti, iar depozitul transportatorului este in Brasov, poate efectua vama de export fie in Bucuresti fie la Brasov , indiferent de conditia de livrare stipulata in factura :
Este un export extracomunitar , neimplicand o factura in trei :
Documentele necesare pentru export sunt :
Reamintim si cu acesta ocazie .
Indiferent de operatiune: transport marfa, import/export , regim vamal ( definitiv sau suspensiv) , recomandam, inregistrarea agentului economic sau persoanei fizice in baza de date a vamii ( EORI ), inaintea demararii oricarei operatiuni dintre cele enumerate mai sus.
Timpul de procesare a dosarului pericliteaza procesul de vamuire a marfurilor.
Mai multe detalii privind EORI gasite pe https://www.sabian.ro/ce-este-eori-cum-se-obtine-eori-preturi-obtinere-eori-de-unde-se-obtine-eori-in-cat-timp-se-obtine-eori/
Detalii privind transport marfa extracomunitar gasiti aici : http://transport-marfa.sabian.ro/
Amenzile nu astepta, transportul de marfa nu trage pe dreapta.