04.02.2017
Obiective: aprofundarea cunostintelor teoretice si practice in vederea cresterii gradului de perfectionare in achizitii publice.
Activitatile de comertul exterior se desfasoara atat de catre persoane fizice (bugetare sau nu ) cat si de catre agentii economici sau Institutiile Publice.
Este o activitate sanatoasa intr-o economie sanatoasa. Partile implicate:
1.Persoana fizica bugetara, angajati din departamentele de achizitii publice, vanzari, juridic, financiar, investitii, tehnic; membrii comisiei de evaluare a ofertelor de produse si servicii ( grup tinta ) si nu numai, pot achizitiona/expedia produse, din/in extern, la fel ca orice alta persoana fizica.
2. Institutiile publice/agentii economici care desfasora activitati import/export (nonUE) sau achizitii/expedieri (UE).
Mai jos gasiti recomandari atat pentru bugetari cat si pentru orice persoana fizica sau juridica (L nr. 31 din 16 noiembrie 1990 *** Republicată privind societăţile comerciale, cu modificările şi completările ulterioare ) in ceea ce privesc primele proceduri logistice necesare la inceperea oricarei activitati de comert exterior .
Si activitatile bugetare de comert exterior , proceduri sau tehnici vamale se desfasora conform CVU( Noul Cod vamal Comunitar).
Privilegiu care este conferit de CVU este acela de : Vamuire la domiciliu. Aceasta procedura vamala se solicita in anumite conditii respectand anumite proceduri vamale specifice. Este o procedura impetuoasa pentru produse stategice, de exemplu.
Primii pasi de urmat:
1. Pentru intracomunitate : a fost abrogata Inregistrarea in ROI ( Registrul Operatorilor Intracomunitari);
2. Pentru extracomunitate: Inregistrarea in EORI ( Registrul european este un număr unic în Comunitatea Europeană);
3. Declararea in sistemul INTRASTAT
Si nu in ultimul rand firma care sa se ocupe de toate bataile de cap: Sabian.
Societatea Sabian Import-Export vine in sprijin prin identificarea necesităţilor autorității contractante și întocmirea referatelor de necesitate și include elaborarea strategiei anuale de achiziţie publică și a planului anual al achiziţiilor publice, consultarea pieţei în cazul în care autoritatea contractantă dorește să facă acest demers, elaborarea strategiei de contractare și a documentaţiei de atribuire pentru fiecare achiziţie în parte.
Actualizarea ghidului de achiziții a fost impusă de noile directive în domeniul achizițiilor publice și de noile legi adoptate în 2016 – legea achiziţiilor publice „clasice” – Legea 98/2016 (având drept norme de aplicare HG 395/2016), legea achiziţiilor sectoriale – Legea 99/2016 (având drept norme de aplicare HG 394/2016), legea privind concesiunile de lucrări și concesiunile de servicii – Legea 100/2016 și legea privind remediile şi căile de atac şi pentru organizarea şi funcţionarea Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor – Legea 101/2016 -, precum și de modificarea arhitecturii instituționale din România având drept piloni ANAP, CNSC și Curtea de Conturi și dând un rol important ANI și Consiliului Concurenței.
Detalii privind transport marfa international sau intern gasiti aici : https://www.sabian.ro/transport-marfa/
Amenzile nu astepta, transportul de marfa nu trage pe dreapta iar Administratiile Publice Centrale sau Locale trebuiesc sustinute in activitatile lor.
Felicitam pe acesta cale toti Primarii care au colaborat cu societatea nostra pentru amenajarea, modernizarea sau constructia de utilitati pentru comunitatea pe care o conduc.
Dintre cele la care Sabian Import -Export a venit in sprijin prin serviciile logistice (transport marfa, vama , depozitare, consultanta ) oferite putem enumera : constructia de spatii de joaca si parcuri , achizitionarea de spatii de joaca pentru copii (topogane, leagane, etc) , produse pentru iluminatul stradal sau pentru utilitatile publice ( stalpi de iluminat , conducte/tevi pentru canalizare), Spitale ( aparatura medicala , paturi ), Institutii de invatamant ( materiale de constructii, materiale didactice ).
Nu in ultimul rand implicarea Consiliilor Locale in Parteneriatele la care Romania este parte .
Primarul este cartea de vizita a comunitatii.