Procesul de vamuire implica si etapa controlului documentar . Pentru o tranzacţie clasică, la efectuarea controlului documentar se prezinta doar trei acte. În primul rând, factura comercială, necesară organelor vamale pentru a determina valoarea reală a mărfurilor importate şi pentru stabilirea drepturilor şi taxelor. De asemenea, urmează a fi prezentate documentele de transport în funcţie de mijlocul de transport utilizat, ce confirmă legalitatea operaţiunii de transportare a mărfurilor şi actul actele de identificare a persoanelor fizice şi persoanelor juridice pentru practicarea activităţii de întreprinzător.
Conform Noului Cod Vamal teoretic acestea ar fi actele necesare la importul/exportul marfurilor. Insa, sunt solicitate si alte acte la efectuarea controlului documentar. Acestea urmand a fi solicitate doar în cazurile când agentul economic doreşte să beneficieze de unele facilităţi, de tratament tarifar favorabil sau în baza analizei de risc. Sau, de exemplu, dacă mărfurile se aduc în ţară nu pentru a fi comercializate în piaţă, dar pentru a majora capitalul statutar al unor întreprinderi .
Pentru a nu ramane cu marfa blocata in vama sau in mijloacele de transport marfa , trebuiesc luate in calcul si transmise de catre partenerul extern ,in original la sediul agentului economic sau agentului logistic urmatoarele documente :
- INVOICE– factura ferma, in limba de circulatie internationala, daca ti-a trimis PROFORMA INVOICE este ok, dar dupa ce ai facut plata la extern trebuie sa iti elibereze INVOICE-factura ferma. Aceasta este acceptata in vama. PROFORMA este pentru operatiuni temporare;
- Packing list- document care este la fel ca factura, dar care are in loc de pret: dimensiuni colete L x l x h, m3, si greutate neta si bruta (weightnet/brut);
- Lista de inventar- pentru persoane fizice.
- AWB- document de transport aerian de marfa (sau documente).
- CMR-document transport rutier de marfa;
- B/L sau Bill Of Loading-document transport maritime.
- Certificat de calitate si conformitate, pentru produse, daca este cazul. (pentru produsele care sunt supuse comercializarii);
- Certificat de analiza, daca este cazul pentru, orice produs „le ingeram sau ne ating corpul”, alimente, produse comestice etc;
- Orice act care este solicitat de catre organul vamal: Declaratie vamala export (se primeste de la furnizor , daca o soliciti acestuia ), Contract extern, declaratii pe proprie raspundere etc.
- Daca doriti sa se ocupe SABIAN de formalitatile vamale, transmiteti furnizorului urmatoarele date:
- Notify Party: SC SABIAN IMPORT EXPORT SRL, Bucharest, Romania, Contact : 0742567991, contact@sabian.ro; In acesta situatie apare agentul logistic. Astfel Sabian preia toate formalitatile logistice, vamale de transport marfa.
- Numai pentru export din Romania. In vederea depunerii declaratiei vamale de export se mai solicita factura de achizitie a marfii care urmeaza a fi exportata. Prin acest document se stabileste originea marfii. De exemplu: marfa a fost cumparata din Germania , indigenizata in Romania si urmeaza a fi exportata in Ucraina. Se va depune factura de achizitie de la partenerul initial din Germania. Astfel originea marfii este Germania, nu Romania, locul de unde se face exportul, chiar daca la prima vedere marfa este din Romaniei si nu din Germania.
Pe langa cele de mai sus agentul economic trebuie sa fie inregistrat in scopuri vamale (EORI).
Traducerea facturii. Nu dati fuga la traducator, decat daca este in congoleza. Pe factura, de mana sau la calculator, traducerea comerciala a produsului, semnati si stampilati (inca, in vama stampila este obligatorie).
Aceleasi documente va sunt necesare si pentru achizitiilor comunitare, numai ca marfa circuland liber in spatiul comunitar nu se mai supune procesului de vamuire. Insa, la un moment dat va trebui sa declari in INTRASTAT. Este aceeasi declaratie vamala, numai ca se depune la Institutul National de Statistica.
Retineti: Vama isi rezerva dreptul de a solicita orice document suplimentar.
Daca din intamplare ai ajuns pe acest articol si nu te intereseaza, share, poate chiar prietenul tau se loveste acum de aceste probleme.
Ti-a fost util acest articol? Da-i like si share pentru sustinerea blogului. Multumim anticipat !