Articolele www.sabian.ro/blog deriva din consilierea oferita in cadrul grupui facebook.
In cariera mea din domeniul logistic am avut de-a face cu tot felul de marfuri. Asta ma face sa ma bucur, insa, originea si provenienta multor produse ma fac sa ma ingrozesc si sa zambesc in acelasi timp.
Cand sunteti intr-un magazin obisnuiti sa cititi etichetele? Eu da, din curiozitate, chiar daca in 20 de ani de activitate logistica (transport marfa, vamuirea marfurilor, proceduri vamale, import/export marfa INTRASTAT etc.) am avut de-a face cu fel de fel de produse.
Fasolea este de sezon, o ciorbita cu afumatura sau o iahnie cu muraturi facem cu totii. Yammii. Insa, lasand gluma la o parte ce punem pe masa este de multe ori indoielnic din punct de vedere sanitar-veterinar -siguranta alimentelor.
Produsele alimentare se importa respectand, mai mult sau mai putin, legislatia, plata taxelor vamala si TVA-ul aferent.
Astazi , maretia sa fasolea boabe:
Incadrare tarifa NC8 (Clasificarea mărfurilor în Nomenclatura combinată presupune stabilirea subpoziţiilor la nivel de maximum 8 cifre.): 0713xxxx , cu extensii functie de natura ( alba, decojita, murata, pastai etc).
Origine: studiu de caz azi Kyrgyzstan. In magazine gasim si din Somalia.
Documente necesare import :
1. Contract
2. Factura comerciala ( nu proforma) cu conditie de livrare INCOTERMS , detalii: http://www.sabian.ro/nc-8-nomenclatorul-combinat-transport-marfa-international-transport-marfa-intern-incadrari-vamale-coduri-vamale-intrastat-vamuirea-marfurilor-icoterms-conditie-de-livrare-definitie-si-implicatii-in-t/
3.Packing-List
4.Certificat de analiza
5.. Certificat cu perioada de valabilitate produs
6. Certificat origine
7. Document intrare produse non animale DSV.
Vama isi rezerva dreptul de a preleva probe in vederea stabilirii elementelor privind compozitia si conformitatea produsului. La dulciuri, de exemplu,se aplica si taxa pe sectorul agricol functie de concentratia zaharului, in vederea aplicarii taxei vamale pe sectorul agricol-taxa indirecta, calculul se face dupa formula MEURSING.
Taxe vamale import fasole : Kyrgyzstan-17.6 %. Intre Romania si celelate tari exista sau nu protocole de colaborare privind taxele vamale de import. De aceea, pentru acelasi produs cu aceeasi incadrare vamala pot exista mai multe taxe vamale si conditii de import tocmai datorita tarii de provenienta a produsului care se importa.
Taxa vamala se stabileste la valoare marfa facturata.
Daca conditia de livrare transport marfa INCOTERMS este EXW,FOB sau FAS, se adauga la valoare marfa si transportul. Atunci cota de 17.6 % se va aplica valorii marfa+transport. TVA-ul 9% se calculeaza la marfa+transport+taxe vamale.
Atentie ! TVA-ul de 9% este pentru acest tip de produs alimentar. In Romania de la 01 ianuarie 2017 TVA-ul este 19 % atat pentru import produse generale cat si pentru vanzarea lor.
Formula de calcul taxe vamale, pe exemplul anterior:
Marfa+transport x TV = X
( Marfa +transport+ X ) x 9 % ( TVA) = datorie vamala.
Atat taxele vamale cat si TVA-ul se platesc in conturile de Trezorerie ale Biroului vamal unde urmeaza a se intocmi Declaratia vamala de Import. Atat sumele cat si conturile se vor comunica de catre Comisionarul vamal.
Nu calculati singuri taxele vamale. Apelati la un consultant vamal sau direct la comisionarul vamal. Acestia au toate bazele de bate informationale ale Autoritatii vamale . Acasa sau pe net nu veti gasi aceste informatii. Decat la calculatoarele conectate la sistemul informatic vamal al ANV .
Vama are dreptul de a modifica incadrarea vamala chiar si dupa depunerea Declaratiei vamale de import daca exista suspiciuni privind incadrarea corecta a bunului care urmeaza a fi importat.
Pentru mai multe detalii ne pueti contacta