Operatiunile de import/export marfa pot fi efectuate atat pe catre persoanele juridice (SA, SRL, SRL-D, PFA, II, Asociatie, Fundatie ) cat si de catre persoanele fizice (PF).
Conform Cod Vamal Comunitar (CVU) si Cod Fiscal importul/exportul de marfa extracomunitar in ceea ce priveste inregistrarea in scopuri de TVA :
- Pesoanele juridice nu sunt obligate a se inregistra in scopuri de TVA. EX. : entitati juridice nou infiintate care conform legislatiei actuale, la infiintare, nu au optiunea de a deveni platitor sau nu de TVA nu sunt conditionati in a efectua operatiuni extracomunitare.
- Persoanele fizice, prin statutul lor nu sunt platitoare de TVA.
Din punct de vedere logistic operatiunile comerciale implicand schimburi de marfuri , fiecare in parte, functie de factura si livrare marfa au anumite particularitati.
Un exemplu de operatiune triunghilara : factura nonUE, marfa se livreaza UE.
Un agent economic din Romania factureaza o marfa in Elvetia insa marfa este livrata direct in Germania.
In contextul globalizarii, tipurile de operatiuni in trei sau mai multi sunt din ce in ce mai uzitate.
In acest caz marfa este incarcata in mijlocul de transport marfa in baza unui CMR fiind insotit de factura. CMR- document de transport marfa atesta faptul ca marfa a fost livrata in spatiul comunitar (Germania).
CMR-ul trebuie sa fie neaparat confirmat. Confirmarea , prin semnatura si date de identificare : serie document identitate a persoanei care a receptionat marfa sau stampila in cazul persoanelor juridice. Chiar daca stampila nu mai este obligatorie, in domeniul logistic se uziteaza atat in Romania cat si in celelalte tari.
Confirmarea se regaseste in partea dreapta jos in rubrica 24.
Din punct de vedere al facturarii . Factura se intocmeste in trei . Participantii sunt :
( 1) Romania – vanzator (seller)
( 2) Elvetia – cumparator (buyer)
( 3) Germania – beneficiar (delivery), fara TVA.
Scutirea pentru exporturi este reglementată de art. 294 lit. a) și b) din Codul fiscal, astfel:
„(1) Sunt scutite de taxă:
- a) livrările de bunuri expediate sau transportate în afara Uniunii Europene de către furnizor sau de altă persoană în contul său;
- b) livrările de bunuri expediate sau transportate în afara Uniunii Europene de către cumpărătorul care nu este stabilit în România sau de altă persoană în contul său (…)”
Acest subiect a fost adresat in cadrul grupului. Va asteptam si cu alte intrebari .
Reamintim si cu acesta ocazie .
Indiferent de operatiune: transport marfa, import/export , regim vamal ( definitiv sau suspensiv) , recomandam, inregistrarea agentului economic sau persoanei fizice in baza de date a vamii ( EORI ), inaintea demararii oricarei operatiuni dintre cele enumerate mai sus.
Timpul de procesare a dosarului pericliteaza procesul de vamuire a marfurilor.
Mai multe detalii privind EORI gasite pe https://www.sabian.ro/ce-este-eori-cum-se-obtine-eori-preturi-obtinere-eori-de-unde-se-obtine-eori-in-cat-timp-se-obtine-eori/