*
In vederea aplicării unitare a simplificărilor în cadrul regimului de tranzit comunitar/comun, si în temeiul art. 11 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 520/2013 privind organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Administrare Fiscală, cu modificările și completările ulterioare, președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală a emis acest Ordin,se aprobă Normele tehnice privind acordarea statutului de expeditor și/sau destinatar agreat în cadrul regimului de tranzit unional/comun, prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
La data intrării în vigoare a prezentului ordin se abrogă Ordinul vicepreședintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 3.002/2009 pentru aprobarea Normelor tehnice privind acordarea statutului de expeditor și/sau destinatar agreat în cadrul regimului de tranzit comunitar/comun, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 892 din 21 decembrie 2009.
Autorizatia in aplicarea art. 39 lit. a) din Codul vamal al Uniunii și a art. 191 alin. (1) lit. c) din Regulamentul delegat (UE) 2015/2.446, respectiv a art. 57 alin. (2) lit. c) din apendicele I la Convenția privind regimul de tranzit comun, autorizația nu se acordă operatorilor economici care:
- a) au obligații bugetare restante reprezentând impozite, taxe, contribuții, inclusiv contribuțiile individuale ale salariaților și orice alte venituri bugetare, cu excepția celor eșalonate și/sau reeșalonate la plată, precum și a celor suspendate în condițiile legii;
- b) înregistrează debite față de autoritatea vamală;
- c) sunt în stare de insolvență, se află în procedură de reorganizare ori lichidare judiciară sau figurează în evidența specială și/sau în lista contribuabililor inactivi.
Fiind tranzit unional/comun, deci circula liber, totusi atunci când expeditorul agreat trebuie să sigileze mijlocul de transport, containerul sau coletul în care se află mărfurile, acesta utilizează sigilii speciale, în baza autorizației acordate de Direcția Generală a Vămilor.
Cererea de solicitare a autorizației pentru acordarea statutului de expeditor agreat în cadrul regimului de tranzit unional/comun se întocmește în scris de către operatorul economic și conține informațiile din modelul prevăzut în anexa nr. 1 la prezentele norme tehnice. Modelul cererii se regăsește pe site-ul www.customs.ro, la secțiunea „Formulare”.
Autorizațiile de expeditor agreat și/sau destinatar agreat, acordate până la data intrării în vigoare a prezentelor norme tehnice, rămân valabile până la expirarea termenelor prevăzute la art. 250 și 251 din Regulamentul delegat (UE) 2015/2.446.
Astfel, incepând cu data de 1 mai 2018 biroul vamal reevaluează autorizațiile de expeditor agreat și/sau destinatar agreat acordate până la data intrării în vigoare a prezentelor norme tehnice, emite decizii de revocare și, dacă este cazul, acordă autorizații noi.
Societatea dumneavoastră menține un sistem contabil coerent cu principiile de contabilitate general acceptate în România?
Dacă da, vă rugăm furnizați informații privind platforma hardware disponibilă și sistemul de operare aferent, precum și sistemele utilizate (soluție ERP complet integrată, combinație de aplicații software contabile și logistice, soluție software pentru întreprinderi axată pe întreprinderile mici și mijlocii, soluție software dezvoltată de sau pentru societatea dumneavoastră).
Sistemul dumneavoastră de contabilitate facilitează o pistă de audit completă pentru activitățile dumneavoastră vamale sau pentru fluxul de mărfuri sau intrările în contabilitate relevante din punctul de vedere al taxelor? Dacă da, vă rugăm să descrieți caracteristicile principale ale acestei piste de audit.
Condiția prevăzută la art. 25 alin. (1) lit. b) din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2015/2.447: Evidențele ținute de solicitant în scopuri vamale sunt integrate în sistemul contabil al solicitantului sau permit verificări încrucișate ale informațiilor cu sistemul contabil.
Dispuneți de proceduri documentate pentru verificarea exactității declarațiilor vamale inclusiv a celor depuse în numele dumneavoastră, de exemplu de un comisionar vamal sau de un expeditor de mărfuri?
Societatea dumneavoastră are un plan de urgență (intervenție) și de continuare a activității în cazuri de indisponibilitate a sistemului? De aceea este foarte importanta colaborarea externa cu o firma agreata.
Aveti angajații vizați care au primit instrucțiuni să informeze autoritățile vamale ori de câte ori sunt descoperite dificultăți în îndeplinirea cerințelor și instituie proceduri pentru informarea autorităților vamale cu privire la astfel de dificultăți ?
Efectuați schimburi comerciale cu mărfuri care fac obiectul unor licențe de import și de export?
Conform Normelor cei vizati sunt persoanele care recurg frecvent la regimul de tranzit unional/comun si care au cel putin 50 de operatiuni de tranzit intr-un an calendaristic si sa dispuna de un sistem logistic care sa identifice marfurile unionale de cele neunionale si localizarea lor.
Sabian vine in sprijinul celor interesati oferind consultant vamala personalizata in ceea ce priveste Cererea expedierilor mărfurilor transportate sub regimul de tranzit unional/comun. Detalii pe www.sabian.ro.