In contextul globalizarii mondiale si a schimburilor de marfuri/servicii intre state, multe societati comerciale , in terminologia logistica mondiala si a Noului Cod proc. Civila « intreprindere » desfasoara activitati chiar daca nu sunt stabiliti in Romania.
Va prezentam cateva exemple :
- O societatea comerciala din Romania achizitioneaza servicii Google Ads de la societatea mama Google care are sediul in spatiul comunitar.
- O intreprindere stabilita in afara Romaniei ordona efectuarea unui transport de marfa in numele sau intre doua puncte stabilite in Romania ( Bucuresti-Craiova). Special am ales Craiova. Pentru baza militara se efectueaza transporturi de marfa , unde cel care plateste nu este stabilit in Romania.
Sabian are nenumarate astfel de operatiuni de servicii de transport marfa international si intern sau servicii logistice. Sabian, presteaza servicii pentru care punctul de plecare si sosire se afla pe teritoriul Romaniei , catre clienti care sunt stabiliti in alte state UE sau Non UE.
Societatea Comerciala care efectueaza transport marfa/servicii de oricare tip, gen, natura, trebuie sa aiba in vedere doua aspecte in ceea ce priveste facturarea . Cu sau fara TVA ?
Chiar şi astfel de servicii, care la prima vedere nu par a se înscrie în sfera operaţiunilor
intracomunitare, devin operaţiuni intracomunitare datorită faptului că sunt
prestate către un beneficiar persoană impozabilă stabilit în alt stat membru.
Conform Cod Fiscal , serviciile/transport marfa intern efectuate pentru client stabilit in alte state membre sunt considerate servicii intracomunitare , nu au locul prestarii in Romania, fiind impozabile in statul membru in care este stabilit beneficiarul.
Plecand din acest aspect , stabilim in ceea ce urmeaza , cum se factureaza functie de prestator:
- Societatea comerciala este stabilită in Romania, platitoare de TVA:
- – factureaza către o intreprindere stabilită in cadrul UE.
Pentru a aplica pe factura TVA 0% cu drept de deducere, clientul trebuie să comunice
prestatorului un cod valabil de TVA din alt stat membru , condiţie care este menţionata în normele de aplicare a Codului fiscal. - factureaza catre o intreprindere stabilita in cadrul UE, insa clientul nu este platitor de TVA in statul unde este impozabil . Prestatorul aplica TVA 19 % la factura.
( b )factureaza catre o intreprindere care nu are sediul in UE. Prestatorul nu aplica TVA.
- Societatea comerciala este stabilita in Romania, neplatitoare de TVA .
Dacă prestatorul român nu este înregistrat în scopuri de TVA, va trebui să
solicite înregistrarea, conform Cod Fiscal înainte de realizarea oricarui serviciu de transport marfa/servicii la Administratia Financiara de care apartine . Se va solicita Certificat in scopuri de TVA pentru achizitii intracomunitare.
Astfel, societate prestatoare devine platitoare de TVA si aplica TVA conform reguli punct 1.
Pentru verificarea intreprinderilor din comunitate daca sunt sau nu platitoare de TVA va recomandam: http://ec.europa.eu/taxation_customs/vies/vatResponse.html
De asemenea, transportatorul /prestatorul de servicii , prin contabil, va trebui să declare operaţiunea în declaraţia recapitulativă in decontul de TVA .
Cat despre deductibilitate : Da, toate cheltuielile care aduc aport la desfasurarea activitatii unei societati sunt deductibile 100 %.
Ex : Google, Facebook, Servicii mentenanta IT, licente soft, transport marfa, EORI, INTRASTAT, telefonie, internet etc. Cat de curand , speram, abonamentele la clinicile private de sanatate.
Asadar, pentru neplatitorii de TVA fata de firmele platitoare de TVA, inregistrarea unor facturi emise de catre Google sau Facebook aduc cu sine TVA-ul romaneasca de 19 %.
Reamintim si cu acesta ocazie pentru marfuri nu servicii non UE :
Indiferent de operatiune: transport marfa, import/export , regim vamal ( definitiv sau suspensiv) , recomandam, inregistrarea agentului economic sau persoanei fizice in baza de date a vamii – EORI , inaintea demararii oricarei operatiuni dintre cele enumerate mai sus.