Cand este o operatiune considerata import temporar /admitere temporara ?
CVU ( Cod vamal Comunitar) defineste acest gen de operatiune astfel :
Regimul de admitere temporară permite utilizarea pe teritoriul vamal al Uniunii, cu scutire totală sau parţială de taxe la import şi fără a fi supuse altor taxe sau măsurilor de politică comercială, a mărfurilor neunionale destinate reexportului fără să fi suferit vreo modificare în afara deprecierii normale datorată utilizării lor.
Mărfurile plasate sub regim trebuie să rămână în aceeaşi stare. Sunt acceptate reparaţiile şi întreţinerea, inclusiv revizia şi ajustările sau măsurile de conservare a mărfurilor.
Autorizatia se acordă pentru mărfurile menţionate la articolele 208 – 211 şi la articolul 213 din Regulamentul delegat al Comisiei (UE) 2015/2446, inclusiv în cazul în care solicitantul şi titularul regimului sunt stabiliţi pe teritoriul vamal al Uniunii.
Regimul poate poate fi autorizat fie:
– pe baza unei declaraţii vamale în scris;
– pe baza unei declarații verbale sau prin altă acţiune;
– pe baza unui carnet ATA sau CPD, sau
– pe baza unei cereri întocmite conform formularului prevăzut în anexa 12 la Regulamentul delegat (UE) 2016/341 al Comisiei.
Firma Sabian va ofera o gama variata de servicii la preturi avantajoase cum ar fi: declaratia Intrastat, obtinerea numarului EORI in maxim 48 de ore, consultanta vamala, transport marfa international si intern, etc.
Pot fi considerate cereri de autorizare pentru regimul de admitere temporară carnetele ATA şi CPD în cazul în care sunt îndeplinite condiţiile menţionate la art. 163 alin. (5) din Regulamentul Delegat al Comisiei (UE) 2015/2446.
Din punctul de vedere al importului temporar, perioada maxima prevazuta de art. 160 din Codul vamal al Romaniei este de 24 luni. In principiu, acest termen nu poate fi prelungit.
Prezentarea in vama tine de procedura utilizata, respectiv import definitiv sau restituirea la furnizorul extern.
Din punctul de vedere al operatiilor de export temporar, potrivit prevederilor de la art. 478 din HG 707/2006 privind normele de aplicare a Codului vamal, operatiile de export temporar se finalizeaza fie prin reintroducerea in Romania a bunurilor supuse exportului temporar fie prin exportul definitiv al acestor bunuri.
Intotdeauna o operatiune temporara este insotita de o factura PROFORMA , restul documentelor fiind la fel ca la orice alt regim vamal . Vezi : https://www.sabian.ro/transport-marfa-intern-transport-marfa-international-import-china-import-marfa-vamuirea-marfurilor-eori-intrastat-articolul-4-documente-necesare-importexport-vamuirea-marfurilor/
Plecand de la aceste considerente vom analiza un caz :
O societate comerciala s-a prezentat la Biroul vamal X in vederea importului temporar pe carnet ATA. Desi la prima vedere este un regim temporar, justificarile importatorului au facut ca agentii vamali sa nu acorde liberul de import decat in anumite conditii .
Importul temporar cu bunuri care nu vor suporata modificari ( perfectionare) sunt considerate bunuri ce urmeaza a fi returnate in aceeasi stare. Asa cum este si cazul nostru. Importatorul doreste a introduce temporar utilaje agricole. De mentionat este faptul ca a declarat, in vama : « produsele NU fac obiectul unei expozitii « .
In atare situatie, simpla expunere la sediul importatorului nu reprezinta expozitie.
In acest caz vorbim de depozitare. Marfa destinata altor scopuri decat a celor considerate conform CVU temporare, vor fi considerate marfuri ce urmeaza a se importa si indigeniza pe teritoriul Romaniei. Acest lucru este posibil numai dupa depunerea declaratiei vamale , plata datoriei vamale (taxe vamale si TVA sau alte taxe ) dupa caz.
Marfurile importate temporar fara a suferi modificari pot fi destinate expozitiilor, numai dupa depunerea documentelor justificative ale evenimentului. Termenul de autorizare se acorda functie de perioada evenimentului . Daca evenimentul este urmat de un altul, marfa trebuie returnata la extern , in aceeasi stare, astfel inchizandu-se operatiunea temporara, implicit autorizatia de import temporar.
Daca, dupa finalizarea expozitiei, importatorul doreste sa le expuna la alt eveniment tot in spatiul unde au fost autorizate ( Romania) , acest lucru este posibil numai dupa depunerea documentelor justificative care au stat la baza Autorizatiei de import temporar initiala. De regula, intre cele doua sau mai multe evenimente, este o perioada lunga. De aceea, situatiile sunt limitate .
In atare situatie, importatorul cazului nostru poate importa temporar numai dupa ce face dovada participarii la targuri si expozitii autorizate, simpla expunere la sediul sau nu poate fi considerata operatiune temporara. Aceasta este depozitare. Importul definitiv se impune.
Invocarea simplei definitii DEX : EXPOZÍȚIE, expoziții, s. f. 1. Prezentare organizată, publică, a unor obiecte selecționate, pentru a pune în lumină specificul unei activități, realizările unui artist etc. sau în scop instructiv, duce la ideea de public, organizat de o entitate de profil expozitionala ( targuri , expozitii , simpoziunea, conferinte etc) .
Solutii:
- Daca se participa la expozitii : import temporar pe perioada evenimentului cu returnare la extern in aceeasi stare (reexport).
- Daca nu se participa la expozitii : import definitiv cu plata datoriei vamale.